Otvoren 70. Filmski festival u Kanu

Kanski filmski festival, 70. po redu, otvoren je danas u tom francuskom gradu, uz prisustvo brojnih zvezda, medju kojima su Vil Smit i Marion Kotijar. Za prvo veče predvidjena je projekcija filma "Ismael"s Ghost" francuskog reditelja Arnoa Deplešena. Do 28. maja za Zlatnu palmu nadmetaće se 19 ostvarenja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.05.2017.

20:30

Otvoren 70. Filmski festival u Kanu
Tanjug

Voditeljka ceremonije otvaranja je slavna glumica i zvezda novog filma Emira Kusturice "Na mlečnom putu" Monika Beluči.

Najbolji film odabraće žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit (SAD), Džesika Čestejn (SAD), Anjes Žaui (Francuska), Fan Bingbing (Kina), reditelji Paolo Sorentino (Italija), Maren Ade (Nemačka), Park Čan-Vok (Južna Koreja) i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared.

U konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu su filmovi "Wonderstruck" Toda Hajnsa sa Džulijan Mur i Mišel Vilijams u priči o dva gluva deteta koja žive paralelne živote u dvadesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka, zatim "Jupiter"s Moon" madjarskog reditelja Kornela Mundruza o mladom izbeglici koji otkriva neverovatne moći nakon što je ranjen.

Sofija Kopola u Kan dolazi sa rimejkom filma iz 1971. godine u kome je igrao Klint Istvud, a ovoga puta Kolin Farel glumi ranjenog vojnika koji zavodi žene oko sebe, a pored njega igraju Nikol Kidman i Kirsten Danst.

Mišel Azanavisijus, Oskarom nagradjen za ostvarenje "The Artist", u Kanu će prikazati film "Redoubtable" o legendarnom reditelju Zzan-Liku Godaru, Džejk Džilnhol i Tilda Svinton igraju u priči "Okja" južnokorejskog reditelja Bong-Jon-Hoa o devojci koja rizikuje sve da bi zaštitila džinovsku zivotinju.

Za Zlatnu palmu se takmiče i "The Meyerowitz Stories" američkog reditelja Noa Baumbaha sa Benom Stilerom, Emom Tompson, Kendis Bergen i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama, zatim drama o ratnom veteranu"You Were Never Really" Lin Remzi, kao i "Loveleš" ruskog režisera Andreja Zvjaginceva.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film "Good Time" Džoša i Benija Safdija sa Robertom Patinsonom u ulozi pljačkaša banaka, Mihael Haneke predstaviće porodičnu dramu "Happy End" sa Izebel Iper koja se odvija na severu Francuske, a u pozadini priče je migrantska kriza.

Publika će gledati i "The Square" švedskog autora Rubena Ostlunda, "The Killing of a Sacred Deer" Jorgosa Latimosa sa Nikol Kidman i Kolinom Farelom u glavnim ulogama, "Rodin" Zzaka Doalona u kome igra Zzerar Departje, "In The Fade" Fatiih Akina, "Amant Double" Fransoa Ozona.
Tanjug
Za Zlatnu palmu će se takmicicti i "120 Beats Per Minute" Robina Kampilja, "Radiance" Naomi Kavase, "The Day After" Hong Sang-Soa i "A Gentle Creature" Sergeja Loznice.

Ova godina će biti jedna od uspešnijih kada je u pitanju predstavljanje srpske kinematografije na Kanskom filmskom festivalu - biće prikazano osam filmova i potpisan Ugovor o saradnji izmedju Francuske i Srbije, najavio je Filmski centar Srbije.

U okviru programa "ACID TRIP" biće prikazano sedam srpskih ostvarenja, dok je u zvanični program "Kan klasik" uvršten film "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Petrovića, koji se našao u selekciji 16 filmova od 1946. do 1992. godine "koji su stvarali istoriju kanskog festivala".

Petrovićev film, nagradjen Velikom nagradom žirija u Kanu 1967. godine, prikazuje se na inicijativu Jugoslovenske kinoteke i to je prvi srpski film u programu "Kan klasik", a projekciji 24. maja prisustvovaće i Olivera Katarina.

U okviru programa "ACID TRIP #1: Serbia" Festival autorskog filma će predstaviti sedam filmova mladih srpskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih.

Publika će 19. maja imati priliku da pogleda kratke filmove "Tranzicija" Milice Tomović, "Kamen u ruci" Stefana Ivančića, "Izlaz u slučaju opasnosti" Vladimira Tagića, "Dos patrias" Koste Ristića i "If I Had It My Way I Would Never Leave" Marka Grbe Singa.

Dugometražni film "Vlažnost" Nikole Ljuce na programu je 20. maja, a "Rekvijem za gospodju J" Bojana Vuletića 21. maj.

U Kanu će tokom trajanja festivala biti potpisan Ugovor o saradnji izmedju francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike i Filmskog centra Srbije, a jedan od glavnih ciljeva jeste razmena saznanja u oblastima koje su neophodne za pravilno upravljanje filmskim arhivama, naročito u oblasti tehničkih pitanja, kao i razvijanje medjunarodnih koprodukcija i organizovanje susreta izmedju francuskih i srpskih producenata.

Svoje učešće na Kanu su ove godine izborila dva srpska producenta koja će predstaviti svoje nove projekte. Jovana Nikolić će u okviru programa "Producenti na potezu" predstaviti projekat dokumentarnog filma "Crna svadba" koji režira Dragan Nikolić, a Milan Stojanović će u okviru "Producentske mreže" predstaviti projekat igranog filma "Korisnici" u režiji Ivana Ikića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: