Bond, Betmen, šta još treba ubiti posle "Terminatora"?

Studio Paramaunt je odlučio da ugasi filmsku franšizu "Terminator", a iako se fanovi nadaju da će je oživeti Džejms Kameron kad uspe da vrati prava 2019. godine, verovatno je najbolje za sve da se posle dva odlična dela i tri veoma loša naprosto stane. Britanski "Gardijan" smatra da bi isti tretman trebalo primeniti na još nekoliko filmskih serijala.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

10:48

Bond, Betmen, šta još treba ubiti posle
Foto: Getty Images

"Umri muški" (Die Hard)

Nenadmašni šarm Brusa Vilisa kao Džona Meklejna (ista energija se može osetiti još samo u "Poslednjem skautu"), genije Džona Mektirnana iza kamere svetu je 1988. godine doneo jedan od najboljih akcionih filmova svih vremena. Nijedan od četiri nastavka ipak nije ni blizu originalu, a šesti deo sa "mladim Meklejnom" je u izradi. U "Gardijanu" smatraju da bi bilo bolje da se zaboravi i taj projekat i ceo serijal.

"Osmi putnik" (Alien)

Ridli Skot je uprkos godinama ovih dana pun mladalačke energije i novih holivudskih ideja - željan je "ributovanja" svega i svačega. Britanski maestro je započeo celu priču davne 1979. godine, Kameron je znalački nastavio sjajnim i mnogo žustrijim nastavkom, da bi Dejvid Finčer zatim ukočio sve i napravio mračniji i veoma osporavani treći deo.

Ništa bolje nije prošlo ni "Vaskrsnuće" koje potpisuje Žan-Pjer Žene. Skot se nedavno vratio na kormilo kada je lansirao "Prometej", ali taj film naprosto nisu svi mogli da prihvate. Sada se mnogi plaše da će isto proći i "Kovenant".

Pirati sa Kariba (Pirates of the Caribbean)

"Pirati" su jedna od najmoćnijih "novih" filmski franšiza, zahvaljujući Džoniju Depu, humoru, živopisnim likovima, sjajnim efektima i ugovoru sa kompanijom Lego. Ipak, ako se govori iskreno, od prvog dela kvalitet konstantno opada, a sve ima svoj rok. Ljudi sa digitronima u Holivudu imaju jasan cilj sa petim nastavkom koji bi trebalo uskoro da se pojavi u bioskopima, ali bi bilo dobro da to bude još koja milijarda na računu i kraj.

Transformeri

"Kada govorimo o nejasnim stvarima, mogu tačno da definišem trenutak kada mi je ova frašiza postala dosadna. Posle sat vremena prvog filma, kada su se svi motori, eksplozije i lupanje stopili u belu buku, koja me je sasvim lepo uspavala. Od tada su izašla još četiri filma, ili pet, ili sedam ili osam. Možda samo puste neki od starih delova i niko ne primeti. Kako god, dosta je", navodi "Gardijan".

Betmen

Mnogi se pitaju koliki je rok trajanja pomame za superherojskim filmovima. Marvel radi dobar posao, ali "Gardijan" sugeriše da DC nema toliko sreće i da Ben Aflek nije više toliko zagrejan za celu priču. List ocenjuje da je "Betmen protiv Supermena" bio loš, da je "Suicide Squad" bio sramotan i da "Justice League" neće biti mnogo bolji. "Hajde da svaki sledeći film o Betmenu samo bacimo u kantu, a da ostavimo da Lego radi taj posao", piše "Gardijan".

Džejms Bond

"Imam sjajnu ideju ko bi mogao da bude novi Džejms Bond. Niko", zaključuje tekst kritičar "Gardijana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: