Četiri animirana filma u okviru programa Plazma festić

Na 45. FEST-u, u okviru selekcije Plazma festić, četiri filma namenjena su najmlađoj publici, saopštio je organizator.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.02.2017.

19:22

Četiri animirana filma u okviru programa Plazma festić
Film "Nika" screenshot

Kako se navodi, Fest već nekoliko godina za redom brine o najmlađim članovima publike, te su u programu, koji se održava pod pokroviteljstvom Plazme, ostvarenja koja su neobična, autentična i pažljivo odabrana za decu i omladinu.

Na programu je "Crvena kornjača", prvi dugometražni animirani film holandskog animatora, reditelja i ilustratora, Mihaela Dudoka de Vita.

Na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, de Vit je za svoje najnovije ostvarenje "Crvena kornjača" osvojio značajnu nagradu Poseban pogled, a nominovan je i za Oskara za najbolji dugometraži animirani film.

"Crvena kornjača" je film o usamljenom čoveku na ostrvu posle pretrpljenog brodoloma, koji se bori da nađe svoje mesto u tom novom svetu.

Još jedan film nominovan za nagradu Američke filmske akademije juče je prikazan na FEST-u, a reč je o prvom dugometražnom animiranom filmu švajcarkog reditelja Kloda Barasa "Moj život kao tikvica",

Barasov najnoviji film koji se nalazi u selekciji 45. FEST-a osvojio je nagradu na prošlogodišnjem festivalu San Sebastijanu i prikazan je u okviru selekcije Petnaest dana reditelja na filmskom festivalu u Kanu.

Priča prati devetogodišnjeg Ikra koji slučajno izazove smrt svoje majke alkoholičarke, te završava u domu za nezbrinutu decu.

U programu Plazma Festić, jutros je na programu bio dugometražni igrani film "Torba puna sećanja" autora Kristijana Dugeja iz Kanade.

Radnja tog filma smeštena je u okupiranoj Francuskoj, gde dva mala brata Jevrejina, Moris i Žozef, ostaju prepušteni sami sebi. U toj nemogućoj situaciji pokazuju domišljatost, hrabrost i lukavost, kako bi izbegli neprijateljsku invaziju i ponovo ujedinili porodicu.

Poslednje ostvarenje u selekciji za decu i mlade dolazi iz Slovenije - film "Nika" režisera Slobodana Maksimovića, poreklom iz Bosne, a koji je kao reditelj debitovao 2007. godine kratkim filmom "?".

"Nika" je priča o sedamnaestogodišnjoj gimnazijalki koja vozi gokart i sanja da jednog dana vozi Formulu 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: