Martovski festival ponovo postaje nacionalni

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će biti održan od 30. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograd, ponovo postaje nacionalni festival sa idejom da bude platforma koja će objediniti sve festivale, povezati stvaraoce i biti važan za profesiju, rekao je danas novi umetnički direktor Boban Jevtić.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

14:17

Martovski festival ponovo postaje nacionalni

Jevtić je na konferenciji za novinare podsetio da je Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji od ove godine i zvanično nosi ime Martovski festival, imao poslednjih 10 godina uspone i padove i da su pošli od činjenice da je stvoreno mnogo festivala poput "Slobodne zone", "Sedam veličanstvenih", "Beldoksa", ali da ne postoji nacionalna platforma, festival koji bi bio relevantan za nacionalnu kinematografiju.

"Ovo ponovo postaje nacionalni festival, s tim što će za kratki igrani film biti i međunarodna selekcija zato što ne postoji festival koji pokriva tu kategoriju. Imamo kategoriju dugometražnog dokumentarnog filma, kratkometražnog dokumentarnog filma, kratkometražnog igranog filma, animiranog filma i eksperimentalnog filma", kazao je on.

Jevtić je pojasnio da je generalna ideja da se napravi festival koji bi bio važan za profesiju, koji bi bio intenzivan i sa puno radionica i filmova trajao od jutra do večeri. "Čini mi se da će ovaj festival moći još više da unapredi nacionalnu kinematografiju i da to bude platforma gde će domaći i strani autori moći da vide presek godišnje produkcije i da nagrade budu relevantne", rekao je Jevtić, dodavši da će se dodeljivati Gran pri i strukovne nagrade za koje konkurišu svi prijavljeni filmovi, a ne samo selektovani.

Pored takmičarskih i revijalnih filmova, akcenat je na radionicama i razgovorima stvaralaca, studenata i publike, a Jevtić naglašava da želi da DOB bude mesto susreta i upoznavanja ljudi iz čega bi proizašli novi projekti. Jedan od pratećih programa je "Filmske stolice" - svakog dana od 14 do 19 sati ispred sale "Amerikana" najznačajniji domaći filmski autori biće na raspolaganju za kratak razgovor i konsultacije sa svima koji za to budu zainteresovani, a važan segment biće i "Speed Introduction" - prilika za umrežavanje svih važnih domaćih festivala i trening program u oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma.

Petoro renomiranih autora - Mila Turajlić, Boris Mitić, Jovana Nikolić, Nikola Majdak Jr. i Ana Nedeljković održaće radionice. Najavljeno je i odavanje dužnog poštovanja nedavno preminulom dokumentaristi Krsti Škanati, kao i muzički program u okviru koga će nastupiti di-džejevi Feloneezy, Phillie P, 50Grass, Luka Gaćina, "VRC" i bend "Autopark".

Sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić i zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora festivala Andreja Mladenović, ukazavši na značaj jedne od najstarijih filmskih manifestacija, koja se ove godine održava 64. put, pomenuli su tri novine - naziv "Martovski festival", da je izvršni producent postao Dom omladine Beograd i da je novi umetnički direktor Boban Jevtić. Konkurs za prijavu filmova traje do 27. februara, do sada je, prema rečima Ivone Jevtić, stiglo oko 150 filmova, a Grad Beograd je za održavanje manifestacije izdvojio šest miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: