Kusturica: Ukida se plemenitost, uvodi se ono najgore

Reditelj Emir Kusturica kaže da je problem sa domaćom kulturom to što se automatskim uvođenjem stvari iz onoga što se naziva zapadnom kulturom ukida plemenitost.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

18:30

Kusturica: Ukida se plemenitost, uvodi se ono najgore
Foto: Tanjug

"Mi Srbi smo skloni da verujemo da je kultura ona koja nas uči ili koju prenosimo sa kolena na koleno, a to je sve od onoga kako se peče rakija, preko velikih slikara, savršenih pisaca, pa do sporta. Verujemo da to jeste naša kultura", kaže Kusturica za TV Prva.

Uprkos svesti šta je srpska kultura, Kusturica smatra da se bez kritike usvaja ono što dolazi spolja.

"Kod nas je problem što se plemenitost ukida upravo automatizmom uvođenja onog najgoreg što liberalni kapitalizam liferuje svim zemljama slabijim, manjim i radoznalijim", kaže Kusturica.

U skladu sa takvim stavom, osnivač festivala Kustendorf, koji je u toku, ističe i da život ne čine stvari koje posedujemo.

"Život, kako reče (bivši predsednik Urugvaja Hoze) Muhika, nije provoditi vreme u šoping centru, niti je imati ideju da je posedovanje najvažnija stvar, jer kada umreš, džaba ti posedovanje. Već svaki sekund i minut lepog sunca koje ulazi kako treba kroz prozore u kuću je zapravo velika dobit", kaže Kusturica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: