Dva filmska projekta iz Srbije u Berlinu

Projekat za film Lost Country, reditelja Vladimira Perišića našao se na listi Koprodukcionog marketa Berlinala, saopštio je Filmski centar Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

12:07

Dva filmska projekta iz Srbije u Berlinu
Foto: Thinkstock

Od 12. do 15. februara 2017. godine, na 14. izdanju Koprodukcionog marketa u Berlinu, biće predstavljeno 36 obećavajućih projekata za dugometražne filmove koji su pristigli iz 29 različitih zemalja. Svi ovi projekti, stoji u saopštenju, poseduju veliki koprodukcioni potencijal, a među odabranim se, pored projekta Vladimira Perišića, nalaze, na primer, novi projekti Agnješke Holand i Hansa Petera Molanda.

Lost Country je podžan na poslednjem konkursu Filmskog centra Srbije za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Kako je istaknuto u obrazloženju konkursne komisije, Perišićev novi film će istraživati čulno, emocionalno i političko formiranje jednog dečaka, a kasnije tinejdžera i mladića, rođenog osamdesetih.

Ova svojevrsna hronika će obuhvatiti tri decenije, i kroz priču o pojedincu predstaviti krupna istorijska previranja u ovom periodu i u ovom regionu.

Film Lost Country nastaje u produkciji producentskih kuća Trilema (Srbija), KinoElektron (Francuska) i MPM Film (Francuska). Da podsetimo… prvi dugometražni film Vladimira Perišića, Ordinary People (2009), premijerno je prikazan u okviru programa Nedelja kritike na Filmskom festivalu u Kanu, da bi nakon toga osvojio nagradu Srce Sarajeva i glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kotbusu.

Projekat kratkometražnog filma Smena, reditelja Luke Popadića, primljen je na značajnu evropsku radionicu za razvoj projekata i scenarija za kratki film - Berlinale Short Film Station. Projekat predstavlja koprodukciju Non-Aligned Films iz Srbije zajedno sa Radar Filmom iz Švajcarske.

Scenarista i reditelj Smene je Luka Popadić, koji će ove godine biti i učesnik Berlinale Talent Campusa, a koscenarista je Vladimir Tagić. Luka Popadić je, između ostalog, reditelj kratkog dokumentarnog filma Ringišpil (2015) i kratkog igranog filma Mamci i udice (2014), te jedan od reditelja dugometražnog igranog filma Gde je Nađa? (2013), a Vladimir Tagić je, osim niza kratkih filmova, tokom 2016. godine režirao i nekoliko epizoda prve sezone sitkoma Sumnjiva lica za RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: