Najbolji filmovi u 2016. prema izboru Bobana Jevtića

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, za Tanjug je priredio svoju listu deset najboljih filmova u 2016.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

09:44

Najbolji filmovi u 2016. prema izboru Bobana Jevtića
Izabel Iper igra glavnu ulogu u filmu Ona (Foto: Gettyimages)

Najbolji je film "Opasne mame" reditelja Džona Lukasa i Skota Mura, jer, kaže Jevtić, taman kad je pomislio da od novog talasa američke komedije nije ostalo ništa "pojavio se ovaj neodoljiv film, koji vešto koristi sve postulate klasičnih komedija sa potpunom svešću o promenjenom društvenom i socijalnom kontekstu".

"Inteligentno, smešno, nadahnuto", rekao je Jevtić.

"Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića na njegovoj je listi drugi, a za taj film Jevtić tvrdi: "Jednostavan, pažljivo promišljen film, izbalansiranog ritma, izuzetnih glumačkih ostvarenja. Grlić je na majstorski način pokazao kako se treba baviti osetljivim temama", zaključio je Jevtić.

"Dubina Dva", film Ognjena Gavinića, treći je na Jevtićevoj listi zbog toga što je "jedan od najboljih dokumentaraca koji sam video poslednjih godina. Izuzetno bolna tema obrađena na delikatan, pošten i umetnički izuzetno originalan način. Novi glas u srpskoj kinematografiji".

Četvrti je na ovoj listi "Aquarius" Klebera Mendoca Filhoa, film za koji Jevtić kaže da u sebi meša melodramu, sapunsku operu, komediju, društvenu angažovanost.

Film koji sebi daje vremena i u kome se jednostavno dobro osećate i želeli biste da traje što duže, poručuje Jevtić uz ocenu da je Sonja Braga fenomenalna.

"Toni Erdman" reditelja Marena Adea peti je adut Jevtića, jer, tvrdi on, to je film koji osvoji najzahtevnije kritičare ali i internacionalnu publiku.

"Pored tople, urnebesno smešne priče o odnosu ćerka-otac, gledalac dobija i žestoku kritiku bezličnog liberalnog kapitalizma i posledica koje on sa sobom nosi", objašnjava Jevtić.

"Sausage Party" GregaTiermana i Konrada Vernona animinirani je film kakav nikad niste videli, tvrdi Jevtić, zbog čega zauzima šestu poziciju na njegovoj listi.

"Bezobrazno smešan, vizuelno izuzetno maštovit i originalan, furioznog tempa i inteligentnih zaključaka", to je po njegovim utiscima, " najsubverzivniji film godine".

Almodovarora "Hulijeta" je sledeća, a Jevtić taj film opisuje na sledeći način: "melanholičan, uravnotežen, jednostavan, ali ništa manje strastan Almodovar". Kaže i da njega uvek kupi, "posebno kad su u pitanju ovakve glumice" (Adrijana Ugarte, Ema Suarez).

"Opasnost iz dubine" koji potpisuje Jaume Kolet Sera je na osmom mestu, a reč je o filmu koji je, prema rečima Jevtića, izuzetno jednostavan, a zaplet je ogoljen i u sebi nosi nešto od antičke tragedije. A to nešto se vidi u borbi čoveka sa prirodom, sa sopstvenom neminovnom konačnošću, sa sopstvenim granicama.

"Jastog" Jorgosa Latimnosa zauzima devetiupoziciju na listi, a Jevtić navodi da je veliki ljubitelj "novog uvrnutog grčkog filam ("new wierd greek cinema"), koji je, kaže, nažalost utihnuo veoma brzo.

"Ovo je barokna, holivudska varijanta iste estetike, najneobičniji film godine, za gledanje, ne za prepričavanje", upućuje Jevtić.

Konačno, listu zaokružuje "Ljubav i prijateljstvo" Vita Stilmana, koju Jevtić opisuje kao najbolju kombinaciju komedije sa društvenom kritikom, a koja je često urnebesno smešna, konstantno pametna i vrcava, a sve to, primećuje, uvijeno je u oblandu njemu najomiljenijeg "guilty pleasurea", viktorijanske drame o problemu kako naći prikladnog muža.

Za kraj, Jevtić ima napomenu, pa kaže: "Najbolji film godine nisam gledao na redovnom repertoaru već na festivalu u Kanu, a reč je o ostvarenju "Elle" (Ona) Pola Verhofena koji će, poručuje, biti prikazan na predstojećem FEST-u.

"Prva preporuka za 2017. godinu", poručuje Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: