Počinje Festival novog filma s Balkana u Švedskoj

Danas počinje Festival Balkan New Film Festival (Festival Novog Filma s Balkana) u Stokholmu, a trajaće do 22 decembra.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2016.

18:17

Počinje Festival novog filma s Balkana u Švedskoj

Na šestom po redu festivalu dokumentranog i kratkog filma, među trideset filmova iz celog sveta, nalaze se ostvarenja iz Maroka, Moldavije, Amerike, Švedske, Mađarske, ali i regiona - Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Direktoka Festivala, srpska glumica Jelena Mila, kaže da je ideja festivala da približi Balkan nordijskim zemljama i da upozna sever s aktuelnim temama i događajima koji dotiču ne samo nas, nego i svet.

Zato je tema ovog festivala Trans Cinema Nation odnosno zemlje, ljudi i stvaraoci u tranzitu, negde između nacionalnog, transnacionalnog i globalnog.

I ovog puta festival su pomogli, Švedski Filmski Institut, Švedski Institut, kao i grad Stokholm u saradnji s Filmskim centrima iz regiona.

Gosti ovog festivala su filmski stvaraoci Jelena Radenović iz Srbije s filmom "Kuda dalje" i Lucia Lupu iz Moldavije s filmom "Paparuda", kao i direktorka festivala "Prvi Kadar" u Istočnom Sarajevu Aleksandra Mitrić Štifanić i koordinatorka novog Festivala u Crnoj Gori Aleksandra Simeunović "Forteca International Film Festival Perast".

Pored projekcije filmova takmičarskog karaktera sa žirijem iz Švedske Olgica Lindquist, Hokan Pijeniovski i Nils Klason, gošće festivala će posetiti važne filmske institucije u Svedskoj i predstvaiti lokalnu filmsku industriju filmskim stvaraocima iz Švedske.

Predstavnici iz Srbije su dokumentarni filmovi: "Kuda dalje" Jelene Radenović, "Zaveštanje" Ivana Jovića, "Zid smrti i tako to" Mladena Kovačevića, "Potop" Jelene Jovčić, "Koreni zla" Želimira Gvardiola, "Ljubav" Dušana Zorića i kratki igrani filmovi: "Maleš" Ivana Bakrača, "Grad" Maše Šarović, "Paraliza" Dušana Zorića, "Srećan put" Alise Debelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: