Proglašen najbolji evropski film u 2016. godini

Film "Toni Erdman" nemačke rediteljke Maren Ade proglašen je u Vroclavu, ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture, za najbolji evropski film u 2016. godini.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2016.

13:23

Proglašen najbolji evropski film u 2016. godini
Foto: Thinkstock

To je, prema rečima rediteljke, prvi put da je tim priznanjem, koje dodeljuje Evropska filmska akademija, nagrađen film koji je režirala žena.

"Toni Erdman", priča o uspešnoj poslovnoj ženi iz Nemačke koja živi u Bukureštu i uz svog ekscentričnog oca otkriva duboki smisao života, dobio je sinoć nagradu i za najbolji scenario, najboljeg glavnog glumca i glumicu i najbolju režiju.

Specijalnu nagradu za doprinos svetskoj kinematografiji dobio je glumac i producent Pirs Brosnan, a za najbolji dokumentarni film proglašen je "Fuocoammare" (Vatra na moru) italijanskog reditelja Đanfranka Rosija, dramska priča o migrantima na ostrvu Lampeduzi.

Nagradu za životno delo dobio je francuski scenarista i pisac Žan-Klod Karijer, poznat po scenarijima za filmove "Le Tambour" Folkera Šlendorfa i "Nepodnošljiva lakoća postojanja" Filipa Kaufmana, koji je pisan po romanu češkog pisca Milana Kundere.

"Scenario nije ništa bez dobrog reditelja. To je kao leptir-mašna bez vrata", rekao je 85-godišnji Karijer na ceremoniji uručenja nagrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: