Film Ognjena Glavonića osvojio nagradu u Firenci

Dokumentarni film "Dubina dva" reditelja Ognjena Glavonića osvojio je nagradu za najbolji film na Festivalu dokumentarnog filma "Festival dei Popoli", koji se održava u Firenci, saopštio je danas "KomunikArt".

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.12.2016.

14:38

Film Ognjena Glavonića osvojio nagradu u Firenci
Foto: YouTube Screenshot

"Festival dei Popoli", 57. po redu, najstariji je i najveći festival dokumentarnog filma u Italiji, a održan je od 25. novembra do 2. decembra. "Dubina dva" osvojila je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac u zvaničnoj međunarodnoj konkurenciji.

Žiri je objasnio da je Glavonićev film nagrađen zbog "artikulacije između slika i naracije, putem koje uranjamo u mehanizme masakra i stičemo svest o tome da se tako nešto može dogoditi bilo kad i bilo gde".

"Snažna fotografija, izvanredno umetničko delo, dokument o našoj ne tako davnoj istoriji, ovo je film iz kojeg učimo o sebi", ocenio je žiri. Dokumentarni film "Dubina dva" imao je svetsku premijeru u februaru ove godine na Berlinskom filmskom festivalu i od tada je prikazan na 30 festivala širom sveta, osvojivši 11 nagrada.

Film je osvojio Gran pri na festivalima u Sankt Peterburgu, Londonu, Palma de Majorci, Kaselu, Prizrenu i Firenci. U narednom periodu slede projekcije na festivalima u Goi (Indija), Teheranu (Iran), San Kristobalu (Meksiko) i Njujorku (SAD). Glavonić, poznat po filmu "Živan pravi pank festival", trenutno je u pre-produkciji dugometražnog filma "Teret" za koji je dobio podršku francuskog nacionalnog filmskog centra CNC, holandskog Hubert Bals Fonda, švajcarskog Visions Sud Est-a, Hrvatskog audiovizualnog centra, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i evropskog fonda za koprodukciju "Eurimaž".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: