Događaj koji je zauvek izmenio televiziju

Pre pedeset godina dogodio se jedinstven trenutak u istoriji televizije. Kamera je zumirala lice glumca koji je nepomično ležao na podu. Slika je postepeno bledela do bele boje, a kada je fokus vraćen, pokazalo se da je Doktor Hu promenio lice.

Kultura

Izvor: Guardian

Petak, 28.10.2016.

14:05

Događaj koji je zauvek izmenio televiziju
Foto: YouTube Screenshot

Bilo je to delo genija koji je spasao seriju sigurnog potonuća, jer je glavni glumac Vilijam Hartnel odustao od uloge čudnovatog doktora i zamenio ga je Patrik Troton.

Troton je imao najtežu ulogu koju jedan glumac može dobiti – trebalo je da ubedi gledaoce da je ona ista osoba koju su pratili od 1963.

Kada ga je intervjuisao Džon Pil za “Fantazi empajer” 1986, rekao je: “Mislio sam da ideja BBC-ja da zameni Bila nije naročito dobra. Mislio sam da je to pomalo glupo i da je gotovo nemoguće ‘prodati’ takvu priču publici. Međutim, na kraju su me ubedili i rešio sam da rizikujem”.

Trotonova prva epizoda u ulozi doktora “The Power of The Daleks” je izgubljena, ali će je BBC uskoro objaviti u animiranom formatu.

On je igrao dr Hua do 1969. a onda reprizirao ulogu osamdesetih zajedno sa Džonom Pertvijem i Piterom Dejvisonom.

Kad se Hartnel pretvorio u Trotona, serija je pružala vrlo malo informacija o doktoru, a čak se nije znalo ni njegovo poreklo.

Sada smo u eri u kojoj Spajdermen može da ima tri rimejka u razmaku od 15 godina, ali kada je dr Hu promenio svoj lik, to je bila neistražena kategorija.

Suštinska premisa “Dr Hua”, putnika u plavoj kutiji koji može da prelazi u drugo vreme i u bilo koji prostor, jeste da borba protiv zla može da se odvija uz pomoć moći uma, umesto silom, na čemu su kasnije zasnovane ekranizacije Šerloka Holmsa, Džejmsa Bonda, Mis Marpl i Robina Huda.

Ljudi su i dalje želeli priče o Gospodaru Vremena, čak i onda kada je serija bila ugašena (između 1989. i 2005.) i sve to je “doktoru” omogućila rizična odluka iz 1966.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: