Prvi festival snimateljskih ostvarenja Slika u pokretu

Prvi festival snimateljskih ostvarenja "Slika u pokretu" biće održan od 25. do 29. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS), najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 21.10.2016.

18:10

Prvi festival snimateljskih ostvarenja Slika u pokretu
Kadar iz filma Amanet

Poznati filmski snimatelj i direktor festivala Miloš Spasojević rekao je da je cilj festivala da tu profesiju što bolje predstave javnosti i obezbede joj tretman kakav zaslužuje.

Spasojević je naglasio da bez snimatelja nema filma, ali pošto su uvek s druge strane kamere, koja se ne vidi, ta profesija je nekako nevidljiva.

"Ovo je naš pokušaj da skrenemo pažnju na kameru kao posebnu disciplinu. Umetnički doprinos slike u poetskom izrazu filma je veliki i mi smatramo da je naš posao - umetnički posao", naglasio je Spasojević. Na svečanom otvaranju biće prikazan dokumentarni film "Titlovi nisu potrebni" o Laslu Kovaču i Vilmošu Žigmondu, mađarskim direktorima fotografije koji su ostavili neizbrisiv trag u američkom filmu.

U takmičarskom programu učestvovaće osam srpskih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana.

Po izboru Miodraga Miše Miloševića biće prikazani: "Otadžbina" (snimatelj Miladin Čolaković), "Procep" (Dimitrije Joković), "Amanet" (Igor Marović), "Igra u tami" (Miloš Kodemo), "Vlažnost" (Maja Radošević), "Paluba ispod Terazija" (Predrag Bambić), "Dnevnik mašinovođe" (Dušan Joksimović) i "Otvorena" (Ivana Rajić). Milošević je rekao da su među 20 ostvarenja, snimljenih u proteklih godinu dana, pored onih u visoko profesionalnoj produkciji i u niskobudžetnim filmovima ostvareni izvanredni rezultati, kao i da je po kvalitetu u selekciju moglo da uđe i više filmova, ali su finansije ograničile program.

"Nisam imao druge kriterijume osim da su direktori fotografije uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinstvo slike, ali je lepo što se ispostavilo da u selekciji imamo i debitante i žene snimatelje", istakao je Milošević. Gosti festivala u Beogradu biće predsednik Međunarodne asocijacije snimatelja Imago, čuveni snimatelj iz Norveške Pol Rene Roestad, kao i njen osnivač i prvi predsednik, britanski snimatelj Najdžel Volters, koji će održati master klas na temu "The Cinematographer and the Global Enviroment“.

Predavanja će održati i gost iz Finske Timo Heinanen i poznati srpski snimatelj Milorad Glušica. Heinanen i Glušica biće i članovi žirija zajedno sa kolegom iz Hrvatske Goranom Mećavom.

Žiri će dodeliti dve nagrade - za najbolji snimateljski rad i za inovativnost, a SAS je već odlučio da svoju nagradu za ukupan doprinos estetici filmske fotografije dodeli Radoslavu Vladiću, eminentnom direktoru fotografije, profesoru kamere i velikom umetniku za doprinos koji je svojim dugogodišnjim radom dao filmskoj slici u srpskoj kinematografiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: