Srpski filmovi na festivalu u Holivudu

Arpa Međunarodni filmski festival, 19. po redu, biće održan od 3. do 6. novembra u Egipatskom pozorištu u Holivudu, a među 55 nezavisnih filmova iz 23 zemlje nalaze se i ostvarenja srpskih autora.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2016.

11:40

Srpski filmovi na festivalu u Holivudu
Iz filma Ringišpil (Foto: Vimeo Video Screenshot)

U kategoriji dugometražni igrani film biće prikazan novi film Miloša Radovića "Dnevnik mašinovođe", srpski kandidat za nagradu Oskar, kao i "Bićemo šampioni sveta", reditelja Darka Bajića, u kome se igra američki glumac Džon Sevidž.

Van konkurencije za nagrade biće prikazan dokumentarno-animirani omnibus "Radiovizija" u produkciji RTS-a i "Platforme", u glavnom programu "Ringišpil" Luke Popadića, a u selekciji kratkog filma "Dijamant za Baju Kaliforniju" Koste Ristića, najavila je kuća "Kovacic & Spaic".

Na programu će biti i film "Izgubljen u Jermeniji" nagrađivanog reditelja Serža Avedikiana, dobitnika "Zlatne palme" za kratki film, zatim "Buger crvena", narativni dokumentarac priznatog reditelja Berndta Madera, u kome igra srpska glumica Marija Karan, američka premijera filma Alberta Kodagoliana "Negde lepa", svetska premijera filma Levona Minasiana "Bravo virtuozo" i nakon 25 godina od premijere njegovog debitantskog remek-dela "Izgubljeni raj", američka premijera filma Davida Safariana "Topla zemlja, hladna zima".

U okviru zvaničnog programa biće prikazani nagrađeni i filmovi koji su bili nominovani za nagrade na priznatim festivalima, kao i 10 američkih igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova, koje su režirali svetski poznati savremeni umetnici.

"Naša vizija je da stvorimo živ, heterogeni Holivud za pasionirane svetske reditelje, čiji inovativni glasovi i društveno angažovane priče inspirišu i neguju sinematsko iskustvo", izjavio je Gregor Zupanc, producent i reditelj iz Los Anđelesa i umetnički direktor AIFF-a. Programski tim Arpe je izabrao društveno angažovane filmove koji se posebno bave pitanjima aktuelnim u SAD poput imigracije, LGBT, seksualne trgovine ljudima, tranšeksualnim i rasnim predrasudama.

"Ove godine smo usredsređeni i na promociju mladih kalifornijskih reditelja predstavljanjem najboljih studentskih filmova iz Los Anđelesa", rekao je Zupanc. Nagrada za životno delo ove godine je dodeljena renomiranom filmskom i televizijskom glumcu Dominiku Pinonu, koji je dobio 2004. godine Molijerevu nagradu za najboljeg glumca. Na festivalu će biti prikazan i umetnički rad Rodžera Kupeliana u filmovima "Gospodar prstenova", "Pirati sa Kariba" i drugim holivudskim ostvarenjima.

Excerpt "Carousel" (Ringispil) (2015) - directed by Luka Popadiæ, co-producer Mário Gajo de Carvalho from Mário Gajo de Carvalho on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: