"Mućke" slave 35 godina od početka emitovanja

Kultni junaci Del Boj i Rodni iz sitkoma "Mućke" pojavili su se prvi put na ekranima 8. septembra pre 35 godina.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2016.

13:39

Foto: YouTube Screenshot

Glavne junake tumačili su Dejvid Džejson i Nikolas Lindherst, a radnja serije se odvija u londonskom predgrađu Pekam. Međutim, scene su snimane u Bristolu, jer producenti nisu mogli da garantuju bezbednost ekipi.

Dva brata konstantno pokušavaju, uglavnom neuspešno, da se domognu bogatstva, a Delova uzrečica: "Sledeće godine u ovo doba bićemo milioneri", postala je izuzetno popularna i na prostoru bivše Jugoslavije, a ljudi je uglavnom poistovećuju sa ovdašnjim političarima.

Osim Del Boja i Rodnija, seriju su obeležili i sporedni likovi poput Ujka Alberta, skorojevića Bojsija, ne previše pametnog čistača ulice Trigera, koji Rodnija uvek naziva Dejvom, kao i konobar u lokalnom pabu "Ragina glava" Majk.

Život generacija koje su odrastale osamdesetih godina u Jugoslaviji, osim stripa "Alan Ford", obeležile su upravo "Mućke". Međutim, njihova popularnost još ne jenjava, pa se i dalje emituju na nekoliko televizijskih kanala u Srbiji. O ovoj popularnosti je pre nekoliko godina pisao i britanski list "Gardijan":

"Knez Lazar, Miloš Obilić, knez Mihajlo Obrenović. Ovoj listi srpskih nacionalnih heroja mora biti dodat još jedan: Derek Troter. Na kioscima u Knez Mihailovoj, glavnom gradskom šetalištu, ne samo što možete kupiti DVD izdanja 'Mućki', već i bedževe sa Del Bojevim likom i njegovim omiljenim krilaticama, poput one 'U ovo vreme iduće godine bićemo milioneri'", pisao je "Gardijan" u tekstu "Mućke: Veliki hit u Srbiji".

Inače, serija se u originalu zove "Only Fools and Horses", a naziv je zasnovan na staroj engleskoj poslovici "Samo budale i konji rade za zaradu", čime se aludira na pokušaje Del Boja i Rodnija da se obogate, a da nemaju stalni posao.

U ovoj kultnoj sceni Triger nije trebalo da učestvuje. Glumac Rodžer Lojd Pek se nalazio u blizini mesta snimanja, pa je odlučio da pita scenaristu Džona Salivena da li mu je potreban. Tada je Saliven došao na ideju da napravi reakciju na Delov pad, što je doprinelo popularnosti ove scene.

Zajedno sa svojim dedom, a potom i Ujka Albertom snimili su ukupno sedam sezona, preko 60 epizoda i nekoliko Bbžićnih specijala.

Po mišljenju Britanaca "Mućke" su najbolji sitkom svih vremena koji je snimljen u Velikoj Britaniji. Izvor: 021.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: