Dodelom nagrada večeras se završava 23. FEF Palić

Dodelom nagrada i projekcijom francusko -belgijskog filma “Sveta ljubav” koji su režirali Benoa Delepin i Gustav Karvern, večeras se na Letnjoj pozornici na Paliću završava 23. Festival evropskog filma Palić.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 22.07.2016.

09:24

Dodelom nagrada večeras se završava 23. FEF Palić

Od 16. jula u 13 selekcija prikazano je više od 100 filmova u prisustvu mnogobrojnih gostiju, a sinoć se publici uoči projekcije svog ostvarenja “Matura” poklonio i zvezda ovogodišnjeg festivala, rumunski reditelj Kristijan Munđiju.

Nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji uručena je austrijskom reditelju Ulrihu Zajdlu i srpskom reditelju Slobodanu Šijanu, a nagrada "Undergrouns Spirit" za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije Karpu Aćimoviću Godini.

Glavni takmičarski program obuhvatio je 14 filmova, od toga dva van konkurencije, a imena laureate nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film festival, "Palićki toranj" za najbolju režiju i Specijalne nagrade žirija saopštiće danas na konferenciji za novinare rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), producent Rina Sildos (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka) i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija).

Arsenijević je u izjavi Tanjugu primetio da ovogodišnjim program preovladava tema odnosa roditelja i dece, čest motiv je kanibalizam kojim autori skreću pažnju na teror kapitalizma i izrazio zadovoljstvo što je u evropskoj kinematografiji sve više komedija.

U takmičarskom programu "Paralele i sudari" prikazano je 10 filmova i jedan van konkurencije, a najbolji odabraće žiri filmske kritike koji čine Marina Rihter (Austrija), Maria Ulfsak (Estonija) i Koleta de Kastro (Francuska).

Ove godine u fokusu je bila kinematografija Baltika, a ped publikom su bile i selekcije "Mladi duh Evrope", "Novi mađarski film", "Eco Dox", novi program "Oči u oči" namenjen mladima….

Održan je panel posvećen ekologiji i jezeru Palić, razgovaralo se i o stanju filmske kritike u Evropi, a petoro mladih filmskih kritičara je dobilo priliku da pohađa radionicu i uči zanat od kritičara i urednika više inostranih listova.

U pratećem program nastupio je simfonijski orkestar VU-Orkest iz Amsterdama i otvorena izložba "Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma", koju je priredio kustos Nebojša Milenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: