"Kanibalizam u evropskom filmu i teror kapitalizma"

Reditelj Stefan Arsenijević, član žirija 23. Festivala evropskog filma Palić, primećuje da ovogodišnjom selekcijom dominira tema odnosa roditelja i dece, da je više komedija nego prethodnih godina i da je vise autora odlučilo da kanibalizmom simbolički skrene pažnju na "teror kapitalizma".

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.07.2016.

21:12

Foto: Screenshot

“Palićki festival za mene je prilika da pogledam relevantnu selekciju evropskog filma i vidim šta se zbiva na starom kontinentu kada je u pitanju film, a on je uvek nekako refleksija realnosti i sveta u kome zivimo”, rekao je Arsenijević Tanjugu.

On je uočio da se mnogi autori bave odnosom dece i roditelja.

“U više filmova vidimo kako se nova generacija nalazi začuđena svetom u koji su bačena i dosta autora polaže nadu da će mladi ljudi popraviti svet koji je u krizi”, kaže Arsenijević.

Posebno mu je interesantno što se u četvrtini filmova, koje je do sada pogedao, pojavljuje kanabilizam.

“Mislim da to dosta govori dokle nas je dovela strepnja i teror kapitalizma. Čovek je postao čoveku vuk i više autora je došlo na ideju da to i bukvalno predstavi na filmu”, rekao je Arsenijević.

Drugi trend, koji je uočio, je više komedija nego prethodnih godina.

“Kao nekog ko voli komedije i trudi se da pravi duhovite filmove, to me jako raduje. To se lepo spojilo i sa dodelom nagrade “Aleksandar Lifka” Slobodanu Šijanu, koji je rekao da ta nagrada znači povratak evropskog filma komediji. To se trenutno dešava. Očigledno živimo u veoma teškim vremenima pa nam je ta vrsta oduška ziasta potrebna”, istakao je Arsenijević.

On je primetio da sve filmove karakterise deziluzionizam, gubljenje suštinske nade da će stvari biti bolje pa čak i kada su duhoviti filmovi, oni su dosta tmurni u svojoj ideji.

“Dešava se da gledate filmove kao što je 'Toni Erdman' pa se smejete tokom celog filma, a onda odete kući i krenete da razmišljate kako ovaj korporativni život, koji vodimo, nešto što melje ljude”, objasnio je reditelj.

Arsenijević je primetio da novi autori preispituju svet u kome živimo i već duži niz godina prisutan je izvesni realizam što dolazi “od toga da živimo u svetu u kome ne znamo više šta je realno”.

“Žiivimo u medijskim slikama i virtuelnim realnostima i film pokušava da nas vrati u ono što je fizički objektivni svet, što su odnosi kada ih ne uspostavljamo preko društvenih mreža”, rekao je on.

Arsenijević je konstatovao da domaći autori zauzimaju dosta dobro mesto u okviru evropske porodice filmadžija.

“Pojavila se nova generacija filmskih autora koja radi stvari na svoj način, koji je nekad u tom glavnom toku evropske kinematografije, a nekad je potpuno nešto njihovo i odražava njihov autorski svet”, rekao je on.

Smatra da su, imajući u vidu koliko se ulaže u domaći film, rezultati potpuno fascinantni.

“Žao mi je što se ne ulaže više u film, jer mi se čini da postoji dosta reditelja koji bi imali šta da kažu i koji bi mogli da naprave zapažene filmove, a tu ne mislim samo na mlade, već i na već dokazane autore koji sve teže dobijaju sredstva za filmove, poput Slobodana Šijana koji godinama pokušava da snimi sledeći dugometražni film”, naglasio je Arsenijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: