Igra prestola: "Luda kraljica" u muškom odelu

Poslednja epizoda šeste sezone „Igre prestola“ donela je mnogo uzbuđenja, a Sersei Lanister je kraj epizode dočekala specifično obučena – šta to odelo govori?

Kultura

Izvor: Slobodan Marièiæ

Utorak, 28.06.2016.

21:23

Igra prestola:

Upozorenje, ovaj tekst je pun spojlera, ukoliko niste gledali epizodu bolje bi bilo da ne čitate do kraja.

„Igra prestola“ nije bila baš blaga prema Sersei. Prvo kao kraljica, a onda kao majka kralja, Sersei se sve vreme borila da stekne kako poštovanje, tako i moć.

Tokom poslednje dve sezone prošla je kroz mnogo toga – prvo je izgubila ćerku, onda je Tomen prešao na stranu Vrabaca, a ona je završila u ćeliji sa svojom vernom pratiljom kojoj je „shame“ uzrečica.

Međutim, kao što svi Lanisteri uvek plaćaju svoje dugove i ona je svoje naplatila i na kraju je postala kraljica.

A kako je došla na krunisanje? Obučena u crnu kožu sa visokim okovratnikom i lancima, sa sve teškim srebrnim ukrasima na ramenima.

Postoji razlog zbog kojeg je Sersei nosila baš ovo, a ne haljinu. Sve počinje još u prvoj sezoni serije, odnosno u prvoj knjizi kada ona svom mužu i tadašnjem kralju Robertu Barateonu rekla: Ja bi trebalo da nosim oklop, a ti haljinu.

Uvek je želela da je tretiraju sa poštovanjem kao muškarce, nikada je nisu uzimali za ozbiljno. Ni njen otac Tivin, ni Robert Barateon ni članovi Malog veća.

Sada, kada je Tomen mrtav, doduše njenom zaslugom, ništa joj nije stajalo na putu do moći. Uz posebno odelo dobila je i posebnu, novu krunu, ali je cena za to bila velika.

Izgubila je sve naslednike, možda i Džejmijevu naklonost (a to je baš teško uspeti) i sve saveznike. Marteli i Tireli se sada drže zajedno, sever ima novog kralja, a Deneris dolazi sa sve zmajevima i velikom vojskom.

Kako će se Sersei snaći na prestolu? Da li će Gvozdeni presto umesto „Ludog kralja“ dobiti „Ludu kraljicu“?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: