DOB: 120 godina od prve filmske projekcije u Beogradu

U kafani Zlatni krst na Terazijama 6. juna 1896. održana je prva filmska projekcija u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 04.06.2016.

15:30

DOB: 120 godina od prve filmske projekcije u Beogradu
Foto: Screenshot

Prikazan je izbor dokumentarnih filmova braće Limijer koji su tokom godina beležili uzbudljivu svakodnevicu običnih ljudi, poznatih ličnosti, plemstva i vladara širom sveta.

Tačno 120 godina kasnije, 6. juna 2016, pred projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala “Puškaš, Hungary”, u bioskopu Doma omladine Beograda, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, prikazaćemo izbor filmova braće Limijer koji su Beograđani mogli da vide prvi put te davne junske noći.

U tih 120 godina koje odvajaju ove dve filmske projekcije, mnogo toga se promenilo u načinu pravljenja i gledanja filmova. Unapredio se filmski jezik, filmska tehnika, a i filmska publika postala je probirljivija.

Jedna stvar, međutim, ostala je ista: kolektivno uzbuđenje kada u mraku bioskopske sale zajedno sa drugim, nepoznatim, ljudima pored nas uronimo u hipnotišući svet pokretnih slika. To katarzično uzbuđenje slavi se ove godine, 6. juna, u bioskopu Doma omladine Beograda.

Dom omladine Beograda u saradnji sa Mađarskim kulturnim institutom “Collegium Hungaricum” u ponedeljak, 6. juna od 20 časova organizuje besplatnu projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala, Ferencu Puškašu.

Detinjstvo je proveo u budimpeštanskim siromašnim četvrtima, a završio je karijeru kao međunarodni superstar.

Ne obazirući se na burno vreme politike, rata i konvencija društva, život je posvetio jedinoj stvari koju je zaista voleo i znao da radi najbolje: igranju fudbala.

Ovo je film je o toj zagonetnoj figuri, kapitenu legendarnog tima mađarske reprezentacije 50ih godina prošlog veka, koji je prevazišao siromaštvo, Drugi svetski rat i mađarsku revoluciju 1956. da bi se posle fizičkog i psihičkog sloma, vratio na vrh sveta, još jednom, u tridesetim godinama života, i postao svetski priznati špic Real Madrida.

Film je režirao Tamás Almási, trajanje 116 min (2009. godina).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: