Bliži se Festival nitratnog filma

Festival nitratnog filma, 18. po redu, biće održan od 6. do 15. juna, a ugostiće više od 30 arhiva iz celog sveta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

09:23

Bliži se Festival nitratnog filma
Iz filma Ubistvo u katedrali (Foto: YouTube screenshot)

Upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović rekao je da će zbog velikog interesovanja inostranih arhiva biti uveden još jedan dodatni termin, te će tako svakog dana biti po četiri termina - ukupno 40.

"Ovaj festival je možda i najambiciozniji do sada i filmovi koji stižu su među najnovijim naslovima koji su restaurisani u svetskim kinotekama. Mnogi od njih nikad nisu prikazani kod nas", istakao je Erdeljanović.

On je najavio da će festival otvoriti nemi spektakl "Jelena Trojanska" Manfreda Noe iz 1924. godine, a zatvoriće ga još jedan spektakl s kraja nemog razdoblja svetske kinematografije - "Kazanova" Aleksandra Volkofa iz 1927. godine.

Svi žanrovi osim horora biće prisutni na festivalu. Erdeljanović je pomenuo nekoliko ostvarenja za koja veruje da će izazvati veliko interesovanje: "Ubistvo u katedrali" (Velika Britanija, 1952), koji nikad nije prikazan u Srbiji, iz Rusije stiže zabranjeni film "Jedan skandal" Aleksandra Alova i Vladimira Naumova iz 1966. po delu Dostojevskog.

Na programu će biti i jedan od najznačajnijih francuskih nemih filmova "Novac" Marsela Verdijea, dva japanska ostvarenja "Policajac" iz 1933. godine i 15 sačuvanih minuta filma "Neoprostivo" iz 1926. godine, koji prema Erdeljanovićevim rečima, predstavljaju jednu od najvećih samurajskih borbi u čitavoj istoriji tog žanra.

Iz Ročstera stiže film "Zanesenost" Toda Brauninga, što je prva saradnja sa nekom američkom kinotekom, publika će videti i film "Nebeska igra" iz 1942. koji je imao veliki uticaj na Ingmara Bergmana, kao jedini rediteljski rad velikog Petera Lorea "Izgubljeni" iz 1951.

Posle ponoći publika će moći da vidi nedavno pronađene prve autrougarske porno filmove, koji će na beogradskom festivalu imati svetsku premijeru.

Erdeljanović je najavio da će Jugoslovenska kinoteka prikazati na festivalu u Bolonji film "Trovačica" (1916, Italija) čija je jedina kopija koja postoji pronađena u našoj kinoteci i trenutno se radi restauracija tog ostvarenja u saradnji sa kinotekama u Bolonji i Torinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: