Gordan Mihić autor scenarija za seriju o Nemanjićima

Prva serija o dinastiji Nemanjić i nastanku prve srpske države snimaće se po scenariju poznatog dramskog pisca Gordana Mihića, saopštio je danas RTS.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2016.

12:07

Gordan Mihić autor scenarija za seriju o Nemanjićima
Foto: YouTube Screenshot

Mihić je autor scenarija pod šifrom "Snovi", koji je izabran na anonimnom konkursu RTS-a za dramsko-igranu televizijsku seriju "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina".

Snimanje serije od 12 epizoda trebalo bi da počne do kraja godine, a emitovanje u jesen 2017. kada se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, prvog srpskog kraljevskog krunisanja u manastiru Žiča.

Mihić kaže da je bilo potrebno proučiti mnogo istorijskih knjiga i svedočanstava, ali i konsultovati savremene istoričare koji su proučavali tu materiju, kako bi se napravila priča koja nije istorija, koja se bazira na istorijskim činjenicama, ali je zapravo priča o izuzetno uzbudljivom vremenu i prvim srpskim vladarima.

"Prva serija o Nemanjićima donosi, meni se čini, ono što je RTS odavno trebalo da ima - priču o stvaranju prve srpske države, o srpskoj istoriji, o srpskim vladarima, jer je materijal takav da je greh što to do sada nije urađeno", rekao je Mihić.

Ovo će biti 19. put da Radio-televizija Srbije sarađuje sa Gordanom Mihićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: