Sutra počinje 44. Fest

Projekcijom debitanstkog dugometražnog filma Nikole Ljuce - "Vlažnost" sutra u Sava Centru počinje 44. Međunarodni filmski fetsival - Fest.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.02.2016.

10:33

Sutra počinje 44. Fest

Program otvaranja vodiće glumci Tamara Dragičević i Nebojša Milovanović, Aleksandra Kovač i Marko Tolja izvešće duet "Ljubav", a biće uručena i nagrada "Beogradski pobednik".

"Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti pripao je Velimiru Bati Zzivojinoviću, a za dosadašnje stvaralaštvo španskoj glumici Viktoriji Abril i američkom reditelju Džonu Mektirnanu.

Do 6. marta u Sava Centru, Domu omladine Beograd, DKCB-u, bioskopima "Fontana" i "Sinepleks" (Ušće), Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju kinoteke biće prikazano više od 110 filmova, među kojima preko 20 rediteljskih debija. Najveću pažnju privlače "Ave Cezare" braće Koen, "Mladost" Paola Sorentina, "Kerol" Toda Hejnsa, "Komuna" Tomasa Vitenberga, "99 domova" Ramina Bahramija, "Novosti sa Marsa" Dominika Mola, "Klan" Pabla Trapera, "Dipan" Žaka Odijara, "Nerazuman čovek" Vudija Alena, "Jastog" Jorgosa Lantimosa, "Imati 17 godina" Andre Tešinea.

Filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa - "Glavni takmičarski program", "Srpski film" i "Granice". U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD.

Najbolje će izabrati žiri u sastavu: ruski reditelj Pavel Lungin (predsednik), reditelj Darko Bajić (Srbija), glumica Hristina Popović (Srbija), glumac Janko Popović Volarić (Hrvatska) i pisac i scenarista Gjermund Gisvold (Norveška).

Selekcija "Granice" donosi 11 ostvarenja - kontroverzne, subverzivne filmove koji ispituju i pomeraju granice, a o najboljem filmu odlučivaće žiri, koji čine: reditelj Slobodan Šijan (predsednik) i novinari i filmski kritičari Marko Njegić (Hrvatska) i Dragan Jovićević (Srbija). U nacionalnoj selekciji 44. Festa biće prikazano 19 filmova, među kojima su i filmovi čiji je manjinski koproducent Srbija.

Žiri čine glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić (predsednik), reditelj Vuk Ršumović (Srbija), glumica Kozmina Stratan (Rumunija), reditelj Nevio Marasović (Hrvatska) i Bernd Buder, nemački filmski novinar i festivalski programski direktor. Od prošle godine se dodeljuje Nagrada žirija "Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona, o kojoj će odlučivati filmski, književni i muzički kritičar Zoran Janković (Srbija), filmski novinar i kritičar Stjepan Hundić (Hrvatska) i profesor na Katedri za filmsku i televizijsku produkciju FDU-a Filip Feti Dautović.

Festival će posetiti članovi ekipa više od 20 filmova koji će sa publikom razgovarati posle projekcija i predstaviti svoja ostvarenja medijima na pres konferencijama. Fest ove godine izlazi iz bioskopskih sala prikazivanjem "Magbeta" u Narodnom pozorištu i dokumentarca o Dženis Džoplin u "Parobrodu". U okviru programa "Fest Klasik" biće obeleženo 20 godina od smrti nekadašnjeg selektora Festa Nebojše Đukelića, u Muzeju kinoteke biće priređen omaž Dejvidu Bouviju, najavljeno je prikazivanje i prve dve epizode serije "Poslednji panteri", koja je snimana prošle godine u Beogradu.

Deci i mladima namenjen je program "Plazma Festić", a ponovo na Festu biće i ponoćnih projekcija. Ulaznice se prodaju po cenama od 250 do 500 dinara koliko treba izdvojiti za svečano otvaranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: