Razotkrivene tajne "filmskih narkomana"

Šta to glumci zapravo unose u organizam kada snimaju scene u kojima konzumiraju drogu?

Kultura

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 04.02.2016.

22:01

Razotkrivene tajne
Scena iz filma "Scarface" sa Alom Paæinom

Iako su scene u filmovima koje prikazuju konzumaciju duvanskih proizvoda danas zabranjene na brojnim televizijskim mrežama, cigareti na velikom platnu još se ne mogu odupreti brojne filmadžije.

Primer za to je i ovogodišnji kandidat za Oskara, film “Kerol”, u kojem Kejt Blančet većinu vremena provodi u stanju dubokog razmišljanja s cigaretom u ruci.

No šta to glumci zapravo konzumiraju u zamenu za duvanske proizvode, marihuanu, kokain i heroin kada žele što vernije da prikažu scene koje snimaju?

Sve je otkrio Džef Bučer, dugogodišnji filmski i televizijski radnik, koji je odgovaran za kupovinu, nabavku ili proizvodnju rekvizita koji su potrebni za nastanak filma.

Pušenje

Sve do devedesetih godina uglavnom su se koristile prave cigarete.

- Nekad ste mogli nazvati kompaniju i reći 'snimam film, trebaju mi cigarete', i oni bi vam ih poslali. Sećam se da smo za film “Mistery Train” dobili veliku pošiljku cigareta Silk Cut koje smo svi konristili - prisetio se Bučer.

Od samog recepta, to jest od supstance koja zamenjuje duvan, zavisi i način na koji se konzumacija prikazuje na ekranu.

Danas glumci konzumiraju uglavnom biljne cigarete koje se prave od materijala koji ne stvaraju zavisnost. Iako ni one nisu potpuno bezopasne, ipak su zdravija verzija. Neke cigarete čak su se i posebno pravile za određene glumce. Na primer, Lijam Nison pušio je cigarete smotane od čaja od kamilice.

Trava

Lažnu travu filmadžije nabavljaju preko International Oddities smoke shopa, koji garantuje da ona sadrži samo prirodne sastojke, ispričao je Bučer.

No, ono što glumci najčešće koriste umesto marihuane je origano. Takođe, postoje kompanije koje prodaju kanabis bez aktivnog sastojka THC-a koji izgleda i gori kao marihuana, ali glumci neće osetiti posledice. S lažnim kanabisom radila je Dru Barimor kada je u filmu “Going On Distance” snimala scenu u kojoj puši travu iz bonga.

Kokain

Mleko u prahu i soda bikarbona bili su popularan izbor u prošlosti, a danas je to vitamin B u prahu. U obzir dolazi i kukuruzni skrob koji se pomeša s malo bebi pudera jer je skrob previše lepljiv i težak. A ako glumac mora da ušmrka kokain, onda se koristi laktoza u prahu. Nju je koristio glumac Majkl Bejts.

- To je i sto kao i svaki drugi mlečni proizvod - rekao je.

S obzirom na to da se učestalo uzimanje bilo kakvog praška kažnjava zatvorom, glumci koriste slamku u kojoj je vazelin. Kad se ušmrče puder, većina se zalepi za slamku pa ne završi u nosu.

Heroin

Heroin i kokain se za filmske scene slično prave.

Koristi se i mešavina mleka u prahu i vitaminskog praška, a kad se konzumira kroz nos, onda se koristi šećer u prahu i soda bikarbona.

Ako se ubrizgava u vene, filmadžije uglavnom koriste posebne injekcije. Špricevi su, naravno, lažni. Igla se kod korišćenja uvlači u špric, pa time stvara realan prikaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: