Alan Rikman, pojava i glas - ključne uloge

Velikan engleskog i svetskog glumišta Alana Rikman preminuo je u 70. godini života, a iza sebe je ostavio veliki broj upečatljivih uloga na filmu i u pozorištu. Nekoliko njih će verovatno zauvek ostati ucrtane u sećanju ljubitelja filma.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2016.

22:46

Alan Rikman, pojava i glas - ključne uloge
Foto: Wikipedia

Nakon što je diplomirao na Kraljevskoj akademiji dramskih nauka, glumac je preživljavao kao asistent pozorišnih glumaca, pre nego što je našao posao u Kraljevskom Šekspirovom društvu.

Njegova prva snažna uloga došla je1986. u vidu Valmonta, zavodnika u “Les Liasisons Dangereuses” u postavci Kristofera Hemptona.

Dve godine kasnije, stigao je do Holivuda i odmah odigrao jednu od najpoznatijih uloga - negativca iz filma "Umri muški": Debi zemljaka Entonija Mingele poslužio je Rikmanu da se prikaže u drugačijm svetlu - kultna uloga iz kultnog filma "Truly Madly Deeply" Povratak u Holivud doneo mu je još jednu raskošnu ulogu negativca - 1991. je igrao u filmu "Robin Hud" Iste godine, zablistao je u potresnoj drami "Close My Eyes" Nekoliko godina kasnije je pod palicom Anga Lija ostvario nezaboravnu ulogu u filmu "Razum i osećajnost" po romanu Džejn Ostin Nakon koketiranja sa komedijom kroz lik anđela Metatrona u Dogmi Kevina Smita i uloge u Galaxy Questu, usledila je uloga verovatno najpoznatija mlađim generacijama, uloga profesora iz "Harija Potera"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: