Šta fali srpskim filmovima?

Drama koja se uvek dogodi posle konkursa Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje filmova ovog puta otvorila je i pitanje kvaliteta scenarija, koje se inače retko postavlja.

Kultura

Izvor: R. Radosavljeviæ

Petak, 18.12.2015.

09:50

Default images
Kadar iz filma Nièije dete / Foto: Screenshot

Uprkos konstatacijama koje su postale opšte mesto – da danas „više nema velikog srpskog filma kao nekada“, kod nas se u filmskom svetu retko vode polemike o mestu i značaju scenarija. Sada, kada se na upravo završenom konkursu FCS pokazalo da su mladi reditelji – debitanti kreativnošću projekata nadmašili gardu najpriznatijih filmskih stvaralaca, otvoreno je i ovo pitanje.

Po rečima reditelja Predraga Gage Antonijevića, koji je predsedavao konkursnoj komisiji, scenario je verovatno najveći problem srpskog filma.

„Čini mi se da je to danas najtanja ’karika’ naše kinematografije. Zato sam predložio upravnom odboru FCS da bi bilo dobro napraviti radionicu za razvoj scenarija, da bi u ranoj fazi pisanja autori mogli da dobiju pomoć kolega i mentora. U neka davna vremena, naše producentske kuće imale su svoje programske savete, u kojima su sedela ozbijna imena iz struke, poput Selenića, Mihiza i ostalih. Oni bi čitali projekte, razmenjivali mišljenja sa autorima, i producentske kuće su mnogo ozbiljnije radile na scenariju pte nego što bi pošle po pare u Ministarstvo kulture.", kaže Antonijević. "Danas to nije slučaj, mnogi projekti se podnose nekako na brzinu, još uvek nespremni, a onda o njima mora da se odlučuje. Previše je sada tih kompanijica, a scenariju se ni sistematski ni strateški ne posvećuje pažnja“, dodao je.

Pitanje šta se danas događa sa scenarijom u srpskom filmu postavljeno je i Gordanu Mihiću, scenaristi kultnih jugoslovenskih i sprskih filmova i TV serijala.

„Scenario je osnova filma, od njega se kreće, ali se kod nas ne raspisuje konkurs za scenario, što bi bilo potpuno normalno. Od toga bi trebalo da se krene, pa onda, ukoliko ponuđeni scenario dobije podršku na konkursu, ili na drugačiji način nađe sredstva, da se dođe do reditelja filma. Ovde se radi obrnuto – sve se ’tipuje’ isključivo i jedino na ime reditelja, što je katastrofalna greška. Zbog toga mislim da je problem srpskog filma režija, a ne scenario, i to sam oduvek mislio“, kaže Mihić.

Izvor: Večernje novosti, štampano izdanje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: