Skrivena istina o Branku Ćopiću

U novom programu Festivala autorskog filma “Hrabri Balkan“, u sredu 2. decembra u Dvorani kulturnog centra premijerno će biti prikazan dokumentarac “Mala moja iz Bosanske Krupe“ reditelja Puriše Đorđevića.

Kultura

Izvor: R.R.

Sreda, 02.12.2015.

09:30

Default images
Foto: Screenshot

Film je, po rečima Đorđevića, svojevrsna, do sada malo poznata i skrivena biografija Branka Ćopića, jednog od najznačajnijih pisaca, pesnika i satiričara sprske književnosti.

“Mislim da je ostao dug prema čoveku izuzetne mašte, uzbudljivom piscu koji je u svojim knjigama spajao dečje snove, humor i oštru satiru, i da njegov život konačno treba da dobije onu istinitu, još neispričanu priču. Pregledao sam dvanaest njegovih knjiga, zaprepašćen motivima, tekstom, darom, počev od onih koje je pisao za decu, preko pesama koje je posvetio svojim saborcima i junacima iz partizanskih dana. Na kraju sam stigao do jedne velike i izuzetne književne “proizvodnje“ koju je započeo 1945. Do početka Drugogo svetskog rata, u “Politici“ je objavio sto dvadeset šest priča, a u rat ušao kao pisac, ne samo kao borac. Po njegovim pričama snimio sam tri kratka filma i jedan igrani, ’Jabuka’“, ističe Đorđević.

Kao jedinog neposrednog svedoka u dokumentarcu “Mala moja iz Bosanske Krupe“ videćemo Momčila Srećkovića, koga su Ćopić i njegova žena Cica kao dečaka izdržavali, školovali i brinuli o njemu. On je i jedini koji danas zna pravu istinu o Ćopiću i on će ispričati u filmu kako su izgledala poslednja dva sata u životu ovog velikog pisca.

Izvor: Večernje novosti, štampano izdanje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: