Bugari prave crtani zasnovan na slovenskoj mitologiji

“Zlatna jabuka” je fantastična animirana serija, zasnovana na istočnoevropskoj mitologiji i folkloru.

Kultura

Izvor: slavorum.org

Nedelja, 29.11.2015.

20:10

Default images
Foto: Screenshot

Radnja filma smeštena je u ogromno planinsko prostranstvo, gde magla izlazi iz kose moćnih Zmei duhova, a personifikovana godišnja doba hodaju šumama.

U pitanju je epski balkanski fantastični svet u kojem ljudi koriste magična zvonca da bi se odbranili od košmara – transformišućih entiteta koji se hrane ljudskom patnjom, ali i svet u kojem pesma vile Samodive može može biti najblagosloveniji poklon ili najmrskija kletva.
Foto: Screenshot
Uprkos tome što je smešten fantastične okvire, narativ animiranog filma će se baviti savremenim pitanjima, sa kojima se savremeni gledalac može lako povezati.

U pitanju je komplikovani fantastični svet koji se suočava sa klimatskim promenama, posledicama nekontrolisane industrijalizacije, ksenofobijom, rasizmom...

Kako su tvorci filma bugarske nacionalnosti, pozadina filma zasnovana je prvenstveno na bugarskim i balkanskim mitovima i folkloru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: