Počinje Poljska filmska jesen u DOB-u

Revija "Poljska filmska jesen" biće održana od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, u organizaciji Ambasade Republike Poljske i DOB-a.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

09:59

Default images

Korupcija u fudbalu, sećanje na rat, borba protiv starih struktura i okoštalih normi, potraga za istinskim ispunjenjem u životu - teme su odabranih filmova nove produkcije velike poljske kinematografije. Ovo nisu priče o našoj stvarnosti, mada podsećaju, ovo su priče o Poljskoj, predstavljene kroz četiri uzbudljiva igrana filma i četiri kratke animacije, duhovite komentare tih filmova, koji kroz priče običnih, ali jakih junaka poručuju da, uprkos svim izazovima koji nam se čine nerešivim, nismo sasvim sami na ovom svetu i da uvek vredi dati sve od sebe, navodi se u najavi.

Reviju u četvrtak uveče otvara film "Bogovi" (produkcija 2014. godine) reditelja Lukaša Palkovskog. To je istinita priča o hirurgu Zbignjevu Religi koji je 80-ih godina izvršio prvu uspešnu transplataciju srca u Poljskoj. Optužen od svojih kolega da je prekršio moralne, verske i kulturne tabue, Zbignjev sa timom mladih kolega započinje bespoštednu borbu za novu definiciju biološke smrti čoveka.

Pre ovog dugometražnog filma biće prikazana animacija "Plava soba" Tomaša Sivinjskog, studija ljudskog uma u stanju kliničke smrti. U petak je na programu novi film slavnog Kšištofa Zanusija "Strano telo" (2014). Tokom boravka u Italiji, Kasja proživljava strasnu avanturu sa Angelom. Ipak, po povratku u Poljsku, odlučuje da se zamonaši. Angelo odbija da se pomiri sa tim i kreće za njom. Kako bi povratio voljenu ženu, moraće da prekrši sve svoje životne principe.

Animacija pre tog filma biće "Smrtonosni efekti pušenja - verzija 2" Maćeja Pestke. Za subotu je najavljen film "Ubiti dabra" (2012) takođe istaknutog reditelja Jana Jakuba Kolskog.

Prema sinopsisu, pripadnik specijalnih vojnih jedinica Erik vraća se iz Avganistana u Poljsku. Snalaženje u mirnodopskom životu ide mu teško. Sećanja na krvave sukobe ga proganjaju. Slučajni susret sa devojkom Bezi prerasta u romansu, ali je pitanje može li ljubav da mu pomogne da izbriše najgora sećanja. Uz ovaj film predviđena je animacija "Nilski konji" Pjotra Dumale.

Reviju u nedelju zatvara stariji film "Fudbalski poker" (1988) Januša Gajosa. Nameštene utakmice, korumpriane sudije, pronevere u fudbalskom savezu - brutalna stvarnost komunističke (poljske) fudbalske lige ogoljena je pred očima gledalaca.

Animacija pre ovog filma biće "LOOP" Mihala Sohe. Cena ulaznica je sto dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: