Film "Pored mene" puni bioskopske sale

Film "Pored mene" (Next to me) puni bioskopske sale, a do sada je osvojio Zlatnu arenu za najbolji dugometražni film i Nagradu mlade publike na 21. Sarajevo film festivalu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2015.

12:11

Default images

Reditelj, autor priče: Stevan Filipović

Scenario: Stevan Filipović, Milena Bogavac

Uloge: Hristina Popović, Mirjana Karanović, Dragan Mićanović, Nikola Glišić, Milica Majkić, Matea Milosavljević, Katarina Pešić, Rastko Vujisić, Marko Panajotović, Milivoje Miša Stanimirović, Darko Ivić, Jovan Zdravković, Nikola Dragutinović, Uroš Novović, Alek Surtov, Slaven Došlo, Jelena Puzić, Andrej Pipović, Gorica Regodić, Vibor Kreković, Jelena Kesić, Milica Petrović, Anđelko Beroš
Producent: Branislav Jević

Izvršni producenti: Branislav Jević i Jasna Nikolić
Produkcija: Hypnopolis

uz pomoć Filmskog Centra Srbije

Pridruženi producenti: Akademija umetnosti, Beograd i Centar E8

Olji (Hristina Popović) nije bilo dovoljno da samo predaje istoriju. Želela je da menja svet. Da to ne ide tako lako, shvatiće kad otkrije da je neko od njenih učenika odgovoran za napad na nju, koji je snimljen i postavljen na internet. S obzirom da niko iz odeljenja ne želi da prizna i preuzme odgovornost, Olja se odlučuje na radikalne mere.

I tako, umesto planiranog odlaska na ekskurziju, učenici iz IV-3 ostaju zaključani u školi – bez mobilnih telefona i interneta! Od tog trenutka, sve grupe u razredu, od sportista i navijača, preko fenserki i hipstera, do štrebera i gotičarki, po prvi put moraju da rade zajedno, u pokušaju da nađu rešenje.

Neki od njih su u panici, poput odlikašice Sofije (Jelena Puzić), košarkaš Strahinja (Nikola Glišić) pokušava da zavede red, njegova devojka Jelena (Milica Majkić) i drugarice ne mogu da prežale otkazanu ekskurziju, a školski diler Tadija (Darko Ivić) i ekipa imaju i većih problema. S druge strane, Lazar (Slaven Došlo) i Isidora (Gorica Regodić), u toj noći vide priliku za žurku koja će da protrese temelje škole.

Nove ljubavi, stara neprijateljstva i duboko čuvane tajne će isplivati na površinu, u noći koja će promeniti sve, a Oljini učenici će po prvi put biti u situaciji da vide osobe pored sebe nekim drugim očima.

Do kraja večeri, možda će neko i pronaći odgovor na temu sastava koji im je razredna zadala – ''Ljubav''.

KAKO JE NASTAO FILM “PORED MENE”

Kada je reditelj Stevan Filipović (Šišanje, Šejtanov ratnik) počeo da radi sa mladim glumcima u klasi Mirjane Karanović, počeo je i da mašta o filmu o edukaciji, o tome šta se dešava sa entuzijastima u našem obrazovnom sistemu, posebno posle digitalne revolucije. Tako se rodio lik profesorke Olje. Njen lik, Stevan je u startu pisao za Hristinu Popović, inače njegovu školsku drugaricu (išli su zajedno u osnovnu školu na Voždovcu), sa kojom do tada nije profesionalno sarađivao. Što se tiče zapleta filma, ideja o tome da se klincima oduzmu mobilni telefoni i ukine internet (makar na jednu noć!) pala je verovatno napamet svakome ko je ikad radio u prosveti, pa tako i reditelju filma “Pored mene”.

“Bilo je mnogo izmena, ne samo u toku snimanja, već i u montaži. To je karakteristično za sve filmove koje sam do sad radio. Volim da ostavim stvari otvorenim, i da dopustim da neke ideje rastu i razvijaju se. S druge strane, u ovakvom filmu je, da bi uopšte mogao da se snimi, bila neophodna izuzetno temeljna priprema, tako da smo imali unapred skriptovane sve dijaloge, čak i za sporedne likove, napisane neke razgovore koji idu u pozadini, paralelno sa ‘glavnim’ tokom, itd.” – objašnjava reditelj filma.

Dalje stvaranje filma je išlo lako. Stevan je skicirao likove prema njegovim studentima, onda se u rad na scenariju umešala Milena Bogavac, koja je imala izuzetno zanimljiv radni proces na predstavi Muškarčine.

Specifičnosti vezane za stvaranje ovog filma su organizovane radionice iz oblasti ravnopravnosti ljudskih prava, a koje su naši mladi glumci pohađali u trajanju od nekoliko meseci pre početka snimanja. “Radionica u Vojvođanskom omladinskom centru u organizaciji E8 nam je pomogla da se otvorimo, mislim i na glumce i na nas iza kamere, i da učimo kroz razgovor i igru, analiziranje filmova i slično”, istakao je reditelj Filipović.

On je inspiraciju za film Pored mene našao i u kultnom hitu iz osamdesetih godina Breakfast Club, pa zbog toga i imamo mali omaž tom filmu u jednoj sceni.

O PRODUKCIJI

Producent filma Branislav Jević (produkcijska kuća Hypnopolis) nam otkriva kako su tekle pripreme i stvaranje filma Pored mene:

“Steva i Jasna Nikolić, moja najbliža saradnica na filmu, koja je zajedno sa mnom izvršni producent filma, došli su kod mene sa idejom da se jedna studentska vežba, koju je inicirala Mira Karanović, a koju je Steva malo po malo razvijao i razvijao - pretvori u filmski projekat. Steva mi je ispričao ideju u globalu, odmah mi se jako dopala i odmah sam je prihvatio. Zatim je krenuo ozbiljan rad na scenariju, u koji je Stevan još ranije uključio i Minju Bogavac. Paralelno s tim smo napravili i probno snimanje, gde je mnogo toga eksperimentalno izvedeno, i to veoma uspešno. Sve je poteklo od projekta započetog na Akademiji umetnosti, što je, uz ogroman doprinos Mire Karanović, dovelo do sjajne glume jedne izvanredne glumačke generacije, koja će zasigurno ostaviti traga u srpskoj kinematografiji. To je posebno istakao i žiri Pulskog festivala. Veliki je doprinos dao i Centar E8 koji je organizovao kamp, radionicu, na kojoj su Stevan i Minja, s glumcima, davali finalni oblik likovima, koje će ovi kasnije i igrati. Tako je dobijena izuzetna autentičnost teksta i dijaloga, a to je doprinelo i kasnijoj sjajnoj interpretaciji.”

Na pitanje koji su kriterijumi kada se odlučuje da uđe u novi projekat, producent Branislav Jević odgovara:

“Pre svega subjektivni - da mi se dopada. Jednostavno. Da zbog nečega bude važno da takav projekat postoji i da ga ja realizujem. Steva i ja imamo već dva filma iza sebe (Šejtanov ratnik, Šišanje), i prosto je bilo prirodno da nastavimo našu lepu saradnju. Steva je izvanredno talentovan čovek, još više od toga, široko i duboko obrazovan, pametan i mudar, sa veoma visokim IQ-om. Pritom, neverovatno odgovoran i više nego korektan kao saradnik, pa mogu da kažem (iako je velika razlika u godinama) i kao prijatelj.

U odnosu na prva dva, ovaj film je još angažovaniji, nekako tečniji, autentičniji, pritom ozbiljno filozofski postavljen. Vidim da niko o tome naročito ne govori, ali rekao bih da je meni najinteresantnije to, da momenat kad odeljenje ostane odsečeno od sveta može da se "čita" i kao nekakvo isključenje iz matriksa. Mladi ljudi, koji do tada glume nekakve uloge, koje izaberu od ponuđenih stereotipa, iz filmova, lake literature, s televizije, interneta... odjednom gube kontakt sa izvorom. Kao da im neko oduzme tekst. Oni počinju da zaviruju pre svega u svoje duše, a zatim i da primećuju ljudska bića oko sebe. Ja sam pre svega zaista veliki ljubitelj ovog filma. Stevi sam od prvog dana snimanja govorio da će ovo biti najbolje od svega što je uradio. I jeste”

ODELJENJE IV-3

“Je l’ vi shvatate da većina mojih kolega smatra da ste vi najgora generacija sa kojom su ikada radili?” – profesorka istorije Olja

Reditelj filma je članove odeljenja IV-3 delimično zasnovao na svojim studentima ili ljudima koje su/smo poznavali u srednjoj školi. Naravno, daleko od toga da su to bukvalno oni, uzete su možda samo neke osobine koje su inspirisale filmske likove, ali su im junaci koje tumače postali veoma razumljivi i generacijski bliski. Ovo je dalo puno zanimljivih rezultata. S jedne strane, pomoglo je da glumačka interpretacija bude maksimalno autentična, a s druge, većina studenata je mogla da doprinese kvalitetu samog teksta gomilom ideja i anegdota iz ličnog iskustva.

Mladi glumci su imali puno slobode u stvaranju svakog lika, tj. bili su ko-autori. Biografije likova su bile zaista detaljne i razrađene, od porodične situacije svakog lika, do njihovih hobija, interesovanja, osobina, prijateljstava i ranijih iskustava. Svako je imao punu slobodu da daje ideje i predloge, da ubacuje priče iz sopstvene biografije i slično. Tako je napravljen teren gde su se glumci osećali sigurno i gde improvizacija više nije bila besmisleno izgovaranje reči, već ozbiljno džeziranje sa poznatim elementima. Rezultati tog procesa su jako dobri, i odlično se vide u filmu.

STRAHINJA (Nikola Glišić)

Strahinja je popularan lik u odeljenju, miran i staložen momak za primer. On je sportista i trenira košarku. U vezi je sa, takođe popularnom, Jelenom koja je iz istog odeljenja. Uprkos tome karakteriše ga određena unutrašnja napetost.

Mladi glumac Nikola Glišić nam govori koja scena mu je najupečatljivija: “To je svakako scena sa kolegom Slavenom Došlom (Lazar) koja se odigrava u kupatilu, jer je smatram prilično zahtevnom, ali pošto glumi pristupam profesionalno, težim da se poistovetim sa likom, a što nije uvek jednostavno. Međutim, potrudio sam se da savladam izazov koji se stavlja pred glumca, koji svoj posao shvata primarnim zadatkom.”

JELENA (Milica Majkić)

Jelena je predstavnica grupe "fenserki". Ima svoj fashion blog zbog koga je postala popularna kako na društvenim mrežama, tako i u školi. To je postao deo njenog svakodnevnog života, ozbiljan posao kome je vrlo posvećena. Glumici Milici Majkić je dodeljen lik Jelene, za koji ona kaže: “Danas, uz pomoć društvenih mreža lako stvoriš ličnost, sliku o sebi, kakvu si oduvek želeo. Tada dobiješ priznanje mase, a svima to generalno prija. Takav je slučaj sa Jelenom. Ali, šta se zapravo krije iza svega toga?”

SANDRA (Matea Milosavljević)

Sandra je tinejdžerka iz imućne porodice, koja na prvu loptu ostavlja utisak nepromišljene devojke, kojoj sem garderobe i statusa nije mnogo stvari bitno, ali kao i kod većine stvari, kada se zagrebe ispod površine, ostaje jedna devojčica željna ljubavi i pažnje. Kada se u školi pojavi klip intimnog odnosa sa golmanom Partizana, zbog čega doživljava osudu i preke poglede sa kojima mora da se suoči, Sandra to hrabro čini.

Mlada glumica Matea Milosavljević opisuje Sandrin lik na sledeći način: “U današnje vreme neretko se srećemo sa slučajevima dece zapostavljene od strane roditelja koji traže način da obezbede bolji život svojoj deci i u jurnjavi za materijalnim, zapostave one momente koji ne zavise od novca, već samo od vremena provedenog sa detetom. Sandra je dete iz jedne takve porodice, ali je ostala željna ljubavi i pažnje koju pokušava da kompenzuje kroz odnose sa vršnjacima.”

TADIJA (Darko Ivić)

Tadija je glavni mangup u generaciji. Inteligentan, drzak i snalažljiv. Za razliku od ostatka odeljenja odrastao je u kraju, na ćošku i jurio dinar od malena. To mu je pomoglo da sazri ranije od vršnjaka. Zna da reši problem kao i da ga napravi. Ne veruje u silu, ali je često primenjuje.

Mladi glumac Darko Ivić kaže da mu je bilo zadovoljstvo da radi na ovom liku i opisuje ga na sledeći način: “Tadija među ,Babunima’ jedini zna kada treba da upotrebi silu i zato ga oni slušaju i gledaju kao vođu. On nije klasičan negativac. Njegova zrelost i inteligencija usmerena na pogrešnu stranu je učinila da ga tako doživljavaju. On je antiheroj i to nosi vrlo šarmantno i smireno.”

LAZAR (Slaven Došlo)

Lazar je proživeo dosta toga u svojih malo godina. Susreo se sa raznim poteškoćama i to je ostavilo traga na njemu. On je mlad i buntovan, silom se bori protiv sile i vodi se devizom da je napad najbolja odbrana. Iza svega toga krije se osetljivi mladić bistrog uma. Glumcu Slavenu Došlu bio je veliki izazov ali i zadovoljstvo da tumači lik Lazara. On kaže: “Najzahtevnija scena mi je bila scena Lazarovog otvaranja Strahinji u kom sam imao ozbiljan monolog, a koja pored toga što je prepuna emocija i tehnički je vrlo zahtevna. Uz pomoć profesorke Mirjane Karanović i uz dobro vođstvo Stevana Filipovića nekako sam to savladao i mislim da sam iz te scene mnogo toga naučio.”

SOFIJA (Jelena Puzić)

Sofija na prvi pogled ne bi mogla da se svrsta ni u jednu grupicu iz odeljenja, ali ima poneku karakteristiku od svake. Na neki način je u dobrim odnosima sa svima, ali, budući da je najbolja u svemu, drži se na hladnom odstojanju. To je ipak malo teže izvesti, kada je prisiljena da komunicira, u noći u kojoj ostanu zaključani.

“Bilo mi je vrlo problematično da tako, na sve moguće načine, uokvirenu devojku odigram i odbranim. Ipak, sada je možda malo i volim!” – otkriva nam kroz smeh glumica Jelena Puzić, koja je tumačila njen lik.

MATIJA (Andrej Pipović)

Matija je dete koje je od malena zadojeno nacionalizmom. Član je fejsbuk grupa Obraza i Dveri Sprskih, i veoma je aktivan u njima. Često se svađa sa profesorkom istorije, Oljom. Matija se nikada u životu nije pobio, ali je zato nekoliko puta pokušao da nahuška navijačku ekipu iz škole da prebije Lazara.

ISIDORA (Gorica Regodić)

Isidora na prvi pogled deluje mračno, snažno, cinično, ali, kao i kod svake osobe, pogotovo tih godina, ona ima određenu masku. U suštini odgovorna, mlada osoba a empata.

Glumici Gorici Regodić nije bilo teško da se poistoveti sa njom: “Ona je zrelija od svojih vršnjaka, te bliža mojim stavovima, ali ima jaku masku, koju možete uočiti čim je vidite, što je karakteristično za tinejdžere. Ima vrlo stilizovan, nazovimo imidž, koji nije tako lako izneti, a da deluje uverljivo. Nadam se da sam uspela. Posle premijere u Puli skoro da me niko nije prepoznao.”

RAŠA (Rastko Vujisić)

Raša je veliki fan igrica (igra isključivo na PC-u), filmova i serija. Komunicira u skraćenicama, na mešavini srpskog i engleskog jezika i mnogima je teško da ga razumeju. Sa Kostom i Miksom je deo štreberske ekipe, koja dosta vremena posvećuje “metodološkim diskusijama” o zavođenju devojaka, ali sa vrlo malo konkretnih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: