Animanima u Čačku od 10. do 13. septembra

Deveti međunarodni festival animiranog filma “Animanima” biće održan od 10. do 13. septembra u Domu kulture u Čačku, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

19:10

Default images
Kadar iz filma Deèak i svet

Ovogodišnji takmičarski program donosi četrdeset filmova iz dvadeset zemalja. Među autorima su neka od već dobro poznatih imena globalne animacijske scene, Konstantin Bronzit, Mihaela Pavlatova, Adam Eliot, Andreas Hikade, Pjotr Dumal, ali i čitav niz autora mlađe generacije čiji talenat uveliko blista i dokazuje se na festivalim širom sveta, kao što je Kineskinja Jukai Du, čiji će film “Put napolje” otvoriti festival. Kome će pripasti Velika nagrada “Zlatni štift” i ostale festivalske nagrade i priznanja odlučiće žiri: Hefang Vei, autorka iz Kine koja već duže vreme živi u Francuskoj i radi u čuvenom studiju animacije “Folimaž” u Valensu, Tomas Renoldner, austrijski reditelj i rukovodilac studija za animaciju na Akademiji lepih umetnosti u Beču, i Stefano Saso, dizajner zvuka i predavač na katedri za nove medije na Akademiji lepih umetnosti u italijanskom gradu Maćerati. Posebni festivalski programi okrenuti su istraživanjima dometa autora iz zemalja Centralne Evrope, bilo da se radi o nezavisnoj sceni ili školama ili specijalizovanim platformama za razvoj i unapređenje animacije, a Animaniminoj publici će ih predstaviti Tomas Renoldner iz Austrije, Aleksandra Hrapovicka iz Poljske i Maroš Brojo iz Slovačke.

Najmlađa publika će zajedno sa roditeljima moći da se zabavi uz večno mladog “Profesora Baltazara”. Festivalsku radionicu ove godine vodi animator iz Beograda, majstor stop-trik animacije, Miloš Tomić. Studenti animacije će imati priliku da se upoznaju sa Animaniminim gostima i na predavanjima i prezentacijama čuju detalje iz njihove profesionalne prakse. Gledaoci koji po navici očekuju i zanimljiv dugometražni film na Animanimi ne bi trebalo da propuste srpsku premijeru filma “Dečak i svet”, ostvarenje nesvakidašnje vizuelne lepote, remek-delo iza koga stoji Brazilac Ale Abreu. Specijalni program naslovljen “Do kraja sveta i natrag” je retrospektiva radova beogradskog animatora Igora Ćorića.

Posebna gošća festivala Animanima biće i Žoana Markade, koja će otvoriti izložbu radova umetničke Mreže “Fijuk” iz Beograda. Otvaranje festivala je u četvrtak, od 19:30 časova, u Velikoj sali Doma kulture u Čačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: