Film o Karađorđu u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja

Prvi srpski igrani film "Karađorđe (Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa)" biće prikazan 3. septembra u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja, u sklopu manifestacije Muzej u srcu grada.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2015.

19:56

Default images
Foto: Screenshot

Time počinje ciklus projekcija koje organizuje Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa Programskim Arhivom RTS-a i Jugoslovenskom kinotekom.

Predviđeno je da u Muzeju Vuka i Dositeja budu prikazana filmska i dokumentarna ostvarenja naše značajne prošlosti, kao i ostvarenja o velikanima opismenjavanja i reformatorima našeg jezika iz druge polovine 18. i prve polovine 19. veka, najavio je Narodni muzej.

Projekcije će se održavati svakog četvrtka tokom septembra u terminima od 18 sati.

Za početak je odabran prvi srpski film, snimljen još 1911. godine. Posvećen je velikom voždu Karađorđu Petroviću, a nastao je kao rezultat sažimanja različitih pozorišnih predstava izvodjenih početkom 20. veka.

Snimljen je kao nemi film u trajanju od jedan sat i 40 minuta. Dugo je bio zagubljen, a pronađen je 2003. godine u Austrijskom filmskom arhivu u Beču.

Ovo filmsko ostvarenje o Prvom srpskom ustanku, borbi Srba protiv Turaka na početku 19. veka i stvaranju moderne srpske države režirao je Ilija Stanojević, glumac, reditelj i pisac koji je karijeru ostvario u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Producent je bio Svetozar Botorić, ugostitelj, trgovac, vlasnik bioskopa i prvi srpski filmski producent. On je u svom hotelu "Pariz" u Beogradu, na Terazijama, otvorio krajem 1908. prvi stalni bioskop u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: