Norveška serija o fiktivnoj ruskoj invaziji Norveške

Jedna norveška televizija je silno iznervirala Rusiju najavom da će prikazati dramsku seriju o fiktivnoj ruskoj invaziji na Norvešku pošto su u toj bogatoj skandinavskoj zemlji na vlast došli radikalni ekolozi i prekinuli proizvodnju nafte i gasa.

Kultura

Izvor: Beta

Subota, 29.08.2015.

17:32

Default images
(sxc.hu)

Šef dramskog programa stanice TV2 Kristofer Haug saopštio je da emitovanje serije "Occupy" (Okupiraj) od deset epizoda počinje 4. oktobra, i da se ona "prevashodno bavi Norveškom i Norvežanima, a ne Rusijom i Rusima."

U seriji, Rusija je, na osnovu tajnog sporazuma sa Evropskom unijom, delimično okupirala Norvešku kako bi obnovila rad njene naftne industrije.

"Occupy" je najskuplja drama u istoriji norveške televizije - troškovi njene produkcije iznose 90 miliona norveških kruna (11 miliona dolara), saopštila je TV2 i dodala da je već prodala prava na emitovanje stanicama širom Evrope.

"Iznenađen sam reakcijom (Rusa). Očigledno je da se radi o fikciji, to svako može da vidi", rekao je Haug agenciji Asošiejted pres, dodajući da je ambasada Rusije obaveštena o nastajanju ove serije "u ranoj fazi, verujem pre jedno tri godine".

Prema Haugovim rečima, "radi se o angažovanoj karakternoj drami o ljudima pod velikim pritiskom" i njen cilj "nije da odražava trenutnu geopolitičku situaciju na realističan način".

Ruski ambasador u Oslu Vjačeslav Pavlovski rekao je novinskoj agenciji Tass da "Rusija, nažalost, ima ulogu agresora" u seriji.

"U skladu s najgorim tekovinama Hladnog rata, (tvorci ove serije) su odlučili da prestrave norveške gledaoce nepostojećom pretnjom sa istoka", izjavio je Pavlovski prošlog četvrtka.

Norveško ministarstvvo spoljnih poslova nije imalo nikakvih komentara na seriju "Occupy".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: