Filmski festival u Torontu okuplja velike zvezde

Međunarodni filmski festival u Torontu, 40. po redu, okupiće brojne zvezde idućeg meseca uključujući Ridlija Skota, Meta Dejmona, Sandru Bulok i Džonija Depa.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.08.2015.

11:04

Default images
Iz filma The Martian (Foto: Beta / Toronto International Film Festival/Twentieth Century Fox via AP)

Festival, koji mnogi smatraju prvom fazom trke za Oskare, prikazaće 289 dugometražnih filmova i više od 100 kratkih iz 71 zemlje sveta.

Festival će trajati od 10. do 20. septembra i na njemu će biti 132 svetske premijere. Skot i članovi ekipe dugo očekivanog "The Martian" (Marsovac) u Toronto stižu na svetsku premijeru filma rađenog prema romanu Endija Vira koji je u Srbiji objavio Evro đunti.

Dejmon igra astronauta koji pokušava da preživi na Marsu pošto ga je njegova posada ostavila, misleci da je mrtav, posle brutalne oluje. Bulok i Bili Bob Tordon biće tu na premijeri filma Dejvida Gordona Grina "Our Brand is Crisis", filma o sukobljenim političkim stratezima u Americi koji pokušavaju da nameste predsedničke izbore u Boliviji.

Favoriti - režiser Žan Mark Vaje i Džejk Gilenhal predstaviće "Demolition" koji i otvara festival dok će Kejt Vinslet i Lijam Hemsvort promovisati australijski film "The Dressmaker" u režiji Džoselin Murhaus koji će svetsku premijeru imati u Torontu, Helen Miren i Brajan Kranston takođe bi trebalo da budu u gradu na premijeri biografskog filma "Trumbo" o žrtvi holivudskog lova na veštice Daltonu Trumbu dok se Majkl Mur vraća na veliki ekran filmom "Where to Invade Next", piše Rojters.

Na festivalu se očekuju i "Beasts of No Nation" sa Idrisom Elbom, "The Danish Girl" Toma Hupera i Edija Redmejna i "Sicario" sa Emili Blant i Benisiom del Torom.

Festival u Torontu, jedan od vodećih u svetu, dramatično je porastao od prvog izdanja 1976. kada je u pet bioskopa prikazano 80 filmova. Glavnu nagradu festivala - Nagradu publike, dodeljuje publika festivala.

Šest od sedam dobitnika nagrade poslednjih godina su ili dobili Oskara za najbolji film ili su bili nominovani, uključujući "Milionera iz blata", "Kraljev govor" ili "12 godina ropstva". Festival ove godine ima i novi program sa žirijem kao i novu selekciju posvećenu televizijskim emisijama iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: