“U potrazi za snom”: Nagrada na Sarajevo film festivalu

Dokumentarni film reditelja i producenta Mladena Mitrovića "U potrazi za snom", snimljen u koprodukciji Srbije, BiH i Hrvatske, osvojio je srce publike na 21. Sarajevo Film Festivalu, saopštila je danas producentska kuća "Fabrika snova".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 23.08.2015.

15:25

Default images
Foto: Screenshot

U konkurenciji dokumentarnih filmova, koju je žiri ocenio najjačom u istoriji festivala, film "U potrazi za snom" dobio je nagradu publike, a po broju glasova nadmašio je i selekciju igranih filmova na festivalu, navodi se u saopštenju.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu prikazano je 259 filmova iz 57 zemalja.

Film "U potrazi za snom" je sniman više od pet godina na četiri kontinenta, u 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD), a realizovala ga je producentska kuća Fabrika snova iz Beograda u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima - Balkan Art Centar iz Sarajeva i Factum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Na Sarajevo Film Festivalu ovaj film je imao svetsku premijeru, a u planu su premijere u Beogradu i Zagrebu.

Priča počinje za vreme cunamija u Tokiju kada reditelj Mladen Mitrović stupa u kontakt sa kompozitorkom muzike za svoj prvi igrani film "Haustorče" (1987), Jadrankom Stojaković.

Ubzo posle toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad- Sarajevo, u kome će sasvim slučajno sresti jednog od jedanaest nekadašnjih glumaca iz svog filma.

Potreba da prekine svoju dvadesetogodišnju filmsku samoizolaciju i želja da sazna šta se tokom i posle rata desilo sa nekadašnjim dečacima iz njegovog filma - Bošnjacima, Srbima i Hrvatima (učenicima škole "Bratstvo i jedinstvo"), pokreće Mitrovića na put dug 50.000 kilometara, tokom koga će ih sve pronaći i dovesti "kući" - u haustorče u kome su se igrali kao deca, prvi put zapalili cigaretu "na štipaljku" i maštali o svetu odraslih, koji ih je kasnije vodio sve dalje od velikih želja i dečijih snova, navodi "Fabrika snova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: