Početkom septembra drugi Pančevo Film Festival

Drugi Pančevo Film Festival - PAFF održaće se od 2. do 6. septembra na više lokacija u Pančevu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2015.

20:54

Default images

Filmske projekcije će se održavati u okviru šest filmskih programskih celina (takmičarske, revijalne i tematske), kao i raznovrsni prateći sadržaji festivala (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe). Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici okupljeni oko udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma. Cilj PAFF-a je promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Filmski program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra, raspoređenih u više programskih celina, dve takmičarske („Svetionici“, „Rani radovi“) i nekoliko revijalnih („Svetla budućnost“, „Pafforama“, „Ponoćna jeza“, „Amplituda“).

Drugi Pančevo Film Festival svečano će otvoriti film Flotel Europa (režija Vladimir Tomić, montaža i produkcija Srđan Keča), u sredu, 2. septembra, u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Reč je o film eseju koji je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu, u selekciji Forum. Na festivalima CROSSING EUROPE u Austriji i BELDOCS u Srbiji dobio je nagrade za najbolji dokumentarni film.

U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji „Svetionici“ na programu je devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz. Nagradu „Svetionik“ dodeljuje međunarodni žiri u sastavu: Slobodan Šijan, filmski reditelj i umetnik, Dunja Kusturica, scenarista i selektorka filmskog festivala Kustendorf, Neil Young, filmski kritičar (Velika Britanija) i Mark Peranson, glavni selektor filmskog festivala u Lokarnu i urednik časopisa „Cinema Scope“ (Kanada). Gosti Pančevo Film Festivala biće reditelji Marko Grba Singh (film „Abdul & Hamza“), Anna Sofie Hartmann (danski film „Limbo“) i Matjaž Ivanišin (slovenački film „Karpoputnik“).

U takmičarskoj selekciji „Rani radovi“ predstaviće se 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta. Nagradu „Dimnjak“ za najbolji kratki film dodeljuje žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Ivana Ikića. Žiri će dodeliti i nagrade za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, mušku i žensku ulogu. Gosti selekcije biće: Daphné Hérétakis (Grčka), Dušan Kasalica (Crna Gora), Ivan Salatić (Crna Gora), Vladimir Tagić (Srbija), Dane Komljen (Srbija), James Lattimer (Velika Britanija), Jure Pavlović (Hrvatska), Omar El Zohairy (Egipat), Jelena Gavrilović (Srbija), Igor Bezinović (Hrvatska), Steffen Goldkamp (Nemačka).

Selekcija „Svetla budućnost“ predstavlja kratku retrospektivu kratkih filmova mladog autora koji još uvek nije snimio svoj prvi dugometražni film. Ove godine to je reditelj Dane Komljen iz Banja Luke. Komljen je završio Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master studije na Le Fresnoy školi savremenih umetnosti u Francuskoj. Njegovi kratki filmovi su prikazani na više od 90 međunarodnih festivala, a nagrađivani su u Kanu, Roterdamu, Sarajevu. Dane Komljen biće gost Pančevo Film Festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: