Filmovi u konkurenciji za domaćeg kandidata za Oskara

Uslove da se nađe u konkurenciji za izbor srpskog kandidata za nagradu Američke filmske akademije za najbolji film na stranom jeziku u 2015. godine ispunilo je šest filmova, saopštila je danas Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 14.08.2015.

09:47

Default images
Kadar iz filma "Neposlušni"

To su "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića, "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića, "Enklava" Gorana Radovanovića, "Neposlušni" Mine Đukić, "Ničije dete" Vuka Ršumovića i "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova.

Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije imenovala je 20 akademika filmske umetnosti za članove Stručnog odbora AFUN za izbor našeg kandidata za Oskara. Sastav Stručnog odbora izabran je na osnovu ličnog pristanka članova koji nisu u sukobu interesa sa prijavljenim filmovima, a Američka akademija odobrila je izbor članova Stručnog odbora AFUN.

Stručni odbor sa jednogodišnjim mandatom su filmolog dr Petar Volk - predsednik, a članovi producent Aleksandar Avramović, direktor fotografije Radosav Vladić, rediteljka Vera Vlajić, montažerka Ljiljana Lana Vukobratović, glumci Predrag Bule Goncić, Milan Lane Gutović, Dara Džokić i Radmila Živković.

Članovi žirija su i montažerka Jelena Đokić, filmolog Božidar Zečević, reditelj Milan Jelić, scenograf Milenko Jeremić, scenograf Miljen Kljaković Kreka, kompozitor Kornelije Bata Kovač, reditelj Miroslav Lekić, reditelj i direktor fotografije Božidar Nikolić Bota, direktor fotografije Milan Spasić Papi, producent Zoran Cvetanović i maskerka Martina Šubić Dodočić.

Stručni odbor će od 1. do 4. septembra u bioskopu "Roda" pregledati prijavljene filmove i nakon stručne rasprave glasati u skladu sa pravilima američke i domaće akademije.

Rezultati glasanja biće javno saopšteni, navode iz AFUN-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: