Večeras počinje Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival (SFF) počinje danas i trajaće do 22. avgusta. Takmičarski program Festivala, koji se održava 21. put podeljen je na kategorije igranog, kratkog i dokumentarnog filma.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 14.08.2015.

08:33

Default images

U kategoriji igranog filma prioritet je dat filmovima koji će na SFF imati svetsku ili međunarodnu premijeru. Filmovi ovog programa prikazuju se u udarnim festivalskim terminima u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Takmičarski program privlači više od 150 gostiju - režisera, scenarista, producenata, glumaca, glumica i drugih filmskih radnika. Svetske premijere u kategoriji igranog filma imaće film "Čvor" režisera Tunca Davuta i "Naša svakodnevna priča" režiserke Ines Tanović.

U takmičarskom programu biće prikazan i "Kod tate kući" Andreija Kona, "Blago" Kornelija Porumboija, "Chevalier" Atine Rejčel Cangari, "Mustang" Deniz Gamze Erguven, "Panama" Pavla Vučkovića, "Saulov sin" Lasloa Nemesa, "Supersvijet" Karla Markovicsa, "Zvizdan" Dalibora Matanića.

Cilj kategorije kratkog filma takmičarskog programa SFF je otkrivanje i promovisanje talentovanih mladih autora, koji svojim filmovima menjaju svet ili iskazuju svoje stavove o načinu na koji se svet menja. Selekcija ovog programa je uvek tematski raznolika, a filmovi se razlikuju po pristupu i filmskom izrazu. Filmovi u ovoj sekciji takmiče se za Nagradu za najbolji kratki film, te za dve specijalne plakete žirija. Filmovi pobednici se takođe, zajedno sa kratkim filmovima iz programa "Novi tokovi", takmiče za direktnu predstojeću nominaciju Evropske filmske akademije u kategoriji kratkog filma.

U ovoj kategoriji biće prikazani filmovi "Biserna obala" Dušana Kasalice, "Kalo" Nermina Hamzagića, "Slučajni čin milosrđa" Andreija Gružnjickija, "Sve je više stvari koje dolaze" Jelene Gavrilović, "Otac/mama" Davita Pirtskalava, "Prevodilac" Emrea Kajisa, "Ramona" Andreija Kretuleskua, "Ricsi" Gabora Horčera, "Utorak" Zija Demireka i "Zeus" Pavela Vesnakova.

ZEUS | ЗЕВС - Trailer from Pavel G. Vesnakov on Vimeo.

U kategoriji dokumentarnog filma gledaoci će uživati u bogatoj, raznolikoj i dobro produciranoj ponudi. Mnogi od dokumenatarca su snimani pet ili šest godina, a rad na jednom od njih trajao je čak 30 godina. Neki su bili izabrani i za ozbiljne evropske platforme i radionice za razvoj dokumentarnih projekata, prezentovani su na prestižnim mestima na svetu i prikupili su potrebna finansijska sredstva što nije uobičajeno za dokumentarnu produkciju u regiji.

Kao i ranijih godina, u selekciju su uvršteni i kratki filmovi dužine od 10 do 40 minuta. U ovoj kategoriji takmiči se 23 dokumantarca. Program "U fokusu" donosi najbolja ostvarenja regionalne kinemtografije iz protekle godine. To je, kako se navodi, "showcase" izuzetnih filmova koji su već ostvarili uspeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta ili na domaćem tržištu.

"Kinoscope" program u svom trećem izdanju donosi 21 inspirativno ostvarenje, kako poznatih filmskih autora, tako i novih, talentovanih režisera. Ovaj program sačinjavaju igrani i dokumentarni filmovi iz svih krajeva sveta, izuzev država iz kojih dolaze filmovi takmičarskih selekcija Festivala.

U programu "Posvećeno" biće predstavljeno ostvarenje jednog od najoriginalnijih i najplodnijih savremenih filmskih autora, filipinskog režisera Briljantea Mendoze koji ovom prilikom i posetii Sarajevo. Program "Open Air" ili "Otvoreno kino" pružiće prvoklasna filmska ostvarenja koja zadovoljavaju i najizbirljivije ljubitelje filma. "Dečiji program" SFF posvećuje posebnu pažnju najmlađima i cilj mu je da obrazuje i animira najmlađu publiku igranim i kratkim filmovima iz celog sveta, prilagođenih ovom uzrastum i brojnim propratnim aktivnostima.

Filmove programa "TeenArene" tematski određuju situacije odrastanja, uzajamni odnos sveta i omladine, prepreke na koje ova dobna populacija nailazi, prevazilazi ih i uči se formiranju vlastitog kritičnog stava i mišljenja, navode organizatori. Proteklih 15 godina, međunarodni kratki filmovi su prikazivani unutar okvira programa "Novi tokovi", selekcije filmova sa specifičnim programskim zaštitnim znakom snažnih, neuobičajenih i nekonvencionalnih umetnika i autora. Ove godine biće predstavljen novi, nezavisni program kratkog filma pod nazivom "Evropski kratki film".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: