Otvoren 3. Filmski festival u Trebinju

Festival mediteranskog i evropskog filma otvoren je sinoć u Trebinju, premijerom filma "Hercegovina" autora Ivana Čolaka.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 04.08.2015.

10:47

Default images
Savina Geršak (Foto: Beta / Trebinje film festival)

Festival je otvorila poznata glumica bivše Јugoslavije Savina Geršak. Savina Geršak koja već 20 godina ne smima filmove, već u Rimu radi kao porodični psihpterapeut, sinoć je uručila nagradu Festivala "Zlatni platan" Petru Božoviću.

Prikazan je i film Živka Nikolića "Čudo neviđeno", u kojem su Geršak i Božović tumačili glavne uloge. Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta Petar Božović zahvalio je na dodeljenoj nagradi za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji i rekao da je Trebinje grad u kojem bi voleo da živi.

Iako nije bila u mogućnosti da dođe u Trebinje, prisutne je tonskim zapisom pozdravila i dobitnica "Zlatnog platana" Neda Arnerić, u čije ime je nagradu primio reditelj i glumac Radoš Bajić.

"Ova nagrada mi je značajna, posebno jer se desila posle Milene Dravić, koja je ovu nagradu dobila prošle godine", izjavila je Arnerić. Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano dvadesetak filmova u nekoliko programskih celina: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

Selektor i umetnički direktor festivala Peđa Milojević izrazio je nadu da će festival uspeti da dovede domaće i strane producentske kuće da snimaju filmove u Hercegovini.

"To može biti veoma važan ekonomski činilac za čitav region", naglasio je Milojević. Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alpe adria kulturna mreža iz Beča i Kulturni centar iz Trebinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: