Turneja "Slobodne zone" u više od 40 gradova Srbije

Filmski festival "Slobodna zona" ponovo kreće na Turneju u okviru koje će posetititi više od 40 gradova Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2015.

16:50

Default images
Kadar iz filma So zemlje

Posetioci projekcija će tokom maja i juna imati priliku da vide izbor od pet filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje na poslednjem, 10. izdanju festivala, koji je u novembru 2014. godine posetilo više od 23.000 gledalaca.

Na programu će se naći pobednik po izboru publike, film "So zemlje", nemačkog reditelja Vima Vendersa, koji obradjuje 40 godina bogate karijere fotografa Sebastia Salgada.

Film kojim je otvorena 10. Slobodna zona pred punim Sava Centrom i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike, "20.000 dana na Zemlji", rediteljskog dvojca Ijana Forsajta i Džejn Polard, prati muzičara i autora Nika Kejva i njegov dvadesethiljaditi dan života, takodje će biti predstavljen publici širom Srbije.

Film pruža iznenadjujuće iskren uvid u umetnički proces, bavi se pitanjem šta nas čini onim što jesmo i slavi moć transformacije koju nam kreativnost nudi.

Publika će imati priliku da vidi i poslednji film priznatog palestinskog reditelja, Hani Abu Asada, "Omar" - napeti triler koji drži pažnju od početka do kraja o izdaji, navodnoj i realnoj, u okupiranim teritorijama Palestine.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje nalazi se i ostvarenje islandskog reditelja, Benedikta Erlingsona "O konjima i ljudima" jedinstvena oda vezi izmedju ljudi i konja na Islandu.

Publika će moći da vidi i dokumentarni film Huberta Saupera "Dolazimo kao prijatelji" koji raskrinkava podmukle metode savremenog kolonijalizma.

Poseban deo programa činiće filmovi koji se bave migrantima, u čijem sklopu će biti prikazani filmovi "Timbuktu", Abrerahmana Sisakoa i "Srbistan", Želimira Žilnika.

"Timbuktu" se bavi dinamikom izmedju stanovnika afričkog grada koji se našao na udaru islamskih ekstremista, dok "Srbistan" obradjuje sudbine ilegalnih imigranata koji traže azil u Srbiji.

Ova dva filma će se u saradnji i podršku Grupe 484 prikazati u u Mladenovcu, Loznici, Subotici i Vranju.

Prve stanice na turneji Slobodne zone su Smederevo i Zaječar, a zatim slede Čačak, Dimitrovgrad, Bečej, Bačka Palanka, Novi Pazar, Požega, Subotica, Pančevo, Ruma, Loznica, Lazarevac, Sombor, Petrovac na Mlavi i Gornji Milanovac.

Turneja se nastavlja u Kruševcu, Darosavi, Vranju, Boru, Prijepolju, Vršcu, Mladenovcu, Zrenjaninu, Indjiji, Paraćinu, Leskovcu, Negotinu, Odžacima, Novom Bečeju, Kanjiži, Mokrinu, Arandjelovcu, Prokuplju, Valjevu, Užicu, Šabcu, Loznici, Sremskoj Mitrovici i Obrenovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: