Večeras počinje Filmski festival u Kanu

U Kanu večeras počinje 68. Međunarodni filmski festival tokom kojeg će se do 24. maja za Zlatnu palmu takmičiti 19 filmskih ostvarenja, među kojima filmovi Paola Sorentina, Gasa van Santa i Đi Žangkea.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 13.05.2015.

09:26

Default images

Festival će večeras otvoriti film van konkurencije francuske rediteljke Emanijel Berko "La Tete Haute" (Uzvišena glava) s Katrin Denev u glavnoj ulozi. U Kan su već stigli predsednici žirija, koji važe za "miljenike Kanskog festivala", američki reditelji i scenaristi Džoel i Itan Koen.

"Obožavamo Kan i festival. Često dolazimo na festival koji je mnogo učinio za nas", rekao je Frans presu Itan Koen. Braća Koen su dobitnici Zlatne palme za film "Barton Fink" 1991. godine, dve nagrade za režiju za "Fargo" 1996. i "Čovek koji nije bio tu" 2001. godine, kao i Gran pri žirija za film "Inside Lewis Davis" 2013. godine.

Itan Koen je šaljivo dodao da on i brat imaju "nameru da daju kontradiktorne smernice o filmovima" kako bi pokrenuli debate u cilju određivanja dobitnika Zlatne palme. Domaćin festivala, francuski glumac Lamber Vilson, zvanično će otvoriti festival. Lamber, koji je naveo da je užasnut zločinima u Iraku i Siriji, rekao je da će iskoristiti otvaranje festivala da govori o položaj zlostavljenih žena u tim zemljama.

"Nije nužno da budemo površni i 'glamurozni' u trenutku otvaranja festivala. Želim da govorim o tim zlostavljenim ženama u senci, kojima nije dato pravo da dignu glas protiv nasilja", rekao je Vilson Frans presu.

Organizatori su odlučili da festival otvoriti ozbiljan film, "Uzvišena glava", društvena drama o jednom mladom delikventu koga jedan sudija (Katrin Denev) i nastavnik žele da istrgnu iz lošeg društva.

Među filmovima u trci za Zlatnu palmu se nalaze Điovo ostvarenje "Mountains May Depart", Sorentinov "Youth", u kojem igra Majkl Kejn, i Van Santov "The Sea of Trees". Biće zastupljeni različiti žanrovi, od drame i borilačkih trilera do naučne fantastike, kao što je film "Lobster" (Jastog) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Francuska rediteljka "novog talasa", 86-godišnja Anjes Varda, dobiće počasnu Zlatnu palmu za životno delo i biće prva žena koja će dobiti tu nagradu.

Među filmovima van konkurencije biće prikazan četvrti deo serijala "Pobesneli Maks", kao i "Irrational Man" Vudija Alena i dokumentarni film o preminuloj britanskoj pevačici Ejmi Vajnhaus.

Zaštitno lice ovogodišnjeg festivala je ikona Holivuda Ingrid Bergman. U njenu čast i povodom 100 godina od njenog rođenja, biće prikazan do sada neobjavljeni dokumentarni film "In her own words" Stiga Bjorkmana u okviru sekcije "Kanski klasici".

Američki film "Građanin Kejn" iz 1941. godine biće prikazan takođe u okviru sekcije "Kasni klasici", povodom 100 godine od rođenja Orsona Velsa, velikana američke kinematografije.

Kanski festival će odati počast i portugalskom reditelju Manoelu de Oliveiri, koji je 2. aprila preminuo u 107. godine. Zahvaljujući njegovoj ćerki biće prikazao njegov film "Memoiras e Confissoes" (Memoari i priznanja).

Festival će zatvoriti dokumentarni film o klimi "Le feu et la glace" (Vatra i led) francuskog reditelja i oskarovca Lika ZZakea. Direktor festivala Tijeri Fremo izjavio je da je snimanje "selfija sme​š​no i groteskno" i da to ne savetuje tokom festivala u Kanu.

Ovogodišnji festival će biti prilika da se obeleži i 60 godina od nagrade Zlatne palme, koja vredi 20.000 evra i izrađuje se od zlata i posebnog kristala. Zlatna palma, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je doneo odluku o dobitniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: