Braća Koen, miljenici Kanskog festivala

Američki reditelji, Džoel i Itan Koen, poznati kao braća Koen, miljenici su filmskog festivala u Kanu, a ove godine će biti i predsednici žirija za dodelu Zlatne palme, koju su sami osvojili za film "Barton Fink" 1991. godine.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 09.05.2015.

20:04

Default images
Foto: YouTube Printscreen

Na 68. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, koji traje od 13. do 24. maja, prvi put će biti dva predsednika žirija.

"Veoma smo srećni što opet dolazimo u Kan, još kao predsednici žirija. To nam je posebna čast jer nikada nismo bili predsednici žirija nekog festivala", rekli su reditelji koji važe za jedne od najinovativniji sineasta.

Braća Koen važe i za jedne od najviše nagrađenih režisera, sa ukupno 120 priznanja, od kojih četiri Oskara, uključujući i za najbolji film "Nema zemlje za starce" 2007. godine.

Američki reditelji su miljenici Kasnog festivala. Osvojili su Zlatnu palmu 1991. za ostvarenje "Barton Fink", dve nagrade za režiju za "Fargo" 1996. i "Čovek koji nije bio tu" 2001. godine, kao i Gran pri žirija za film "Inside Llewis Davis" 2013. gddine.

Džoel (60) i Itan (57) imaće pravo na dva glasa u žiriji, svaki po jedan, dok su ostali članovi žirija - Rosi de Palma, Sofi Marso, Sijena Miler, Rokia Traore, Gzavije Dolan, Džejk Džilenhal i Giljermo del Toro.

Za više od 20 godina karijere, u paru su napisali i režirali brojne uspešne filmove u rasponu od ekscentričnih komedija, poput "O, bratem gde si?" ili "Veliki skok", preko psiholoških trilera kao "Milerovo raskršće" i "Čovek koji nije bio tu" do filmova čiji se žanrovi mešaju kao "Fargo" i "Veliki Lebovski".

Braća pišu scenarije, režiraju i produciraju filmove zajedno, iako su nedavno Džoelu pripisivane zasluge za režiju a Itanu za produkciju. U svetu filma su poznati kao "dvoglavi reditelj", budući da imaju slične ideje u svojim filmovima. Kruže priče da glumac može da priđe bilo kom bratu s bilo kojim ptianjem i od obojice će dobiti identičan odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: