Film o prisluškivanju Tita na Beldoksu

Dugometražni dokumentarni film "Šuma", rumunsko-srpska koprodukcija autora Siniše Dragina na temu prisluškivanja Tita, prikazuje se u duplom programu otvaranja 8. festivala Beldoks.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.05.2015.

20:45

Default images

Producent Predrag Jakovljević izjavio je danas na konferenciji za novinare u Domu omladine da je do atraktivnog scenarija za "Šumu" došlo gotovo slučajno.

"Mi smo distribuirali prethodni Draginov igrani film 'Ako zrno ne umre' i na premijeri u Temišvaru ispričao mi je da je jedan rumunski istoričar došao do saznanja o rumunskoj umetničkoj slici 'Ogoleli šumarak', koju je Tito dobio na poklon još 1947. i odneo na Brione. Posle dve decenije, radi fotografisanja za reprodukciju slika je izvađena iz rama i tada su primećene žice i mikrofon. Reditelj je od toga napravio triler, putovanje kroz vreme koje se završava padom najvišeg funkcionera državne bezbednosti Aleksandra Rankovića, ali i priču o početku raspada Jugoslavije i komunizma", rekao je Jakovljević.

On je istakao da je "Šuma" bila na 15 festivala širom sveta, a na premijeri na "Visions Du Reel" festivalu u Nionu osvojila je nagradu žirija za najinovativniji dugometražni film.

Prema ocenama kritike, maestralnim kombinovanjem namenski snimljenog i arhivskog materijala, uz veoma dobro osmišljenu, nadahnutu "off" naraciju, Dragin je stvorio očaravajuće, poetski snažno, a istorijski pronicljivo i faktografski objektivno viđenje naše nekadašnje domovine. Na konferenciji Beldoksa predstavljeni su i drugi filmovi iz Srpskog takmičarskog programa, koji ove godine obuhvata deset ostvarenja.

Savremena kosovska situacija je u fokusu filma Tanje Brzaković "Jovica i njegovi zubi", o kojem su govorili producent i direktor fotografije Aleksandrija Ajduković i Nebojša Miljković.

Njihov dokumenatrac upoznaje publiku sa žiteljem tridesetočlane enklave Sušiće, Jovicom, najstarijim sinom mnogočlane porodice, rešenim da popravi zube i nađe posao, ne bi li pomogao zbrinjavanje svojih jedanaestoro braće i sestara.

"Naš film se bavi Kosovom, ali se ne bavi politikom. Priča je dirljiva, a Jovica pleni svojim šarmom i fascinira zato što kao ličnost i dalje ima hrabrost da sanja o boljem životu", istakli su oni. Rediteljka Katarina Petrović predstavila je "Dug u krvi", koji na profesionalan način istražuje još uvek prisutnu praksu krvne osvete u nekim delovima Balkana. Radnja se dešava na putovanju od Cetinja do severa Albanije.

Film daje presek te strašne situacije i ne može da ponudi rešenje, ali poziva u pomoć da se ovaj sociološki fenomen i veliki problem prevaziđe, rekla je ona. Mladi Ivan Saletić govorio je o filmu "Daljine", koji je režirao zajedno sa Jelenom Maksimović. Ovaj kratkometražni film bavi se poetičkim preispitivanjem prošlosti, kombinuje stare VHS snimke i nove materijale, stvarajući tako kontrapunkt prošlosti i sadašnjosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: