Nordijska panorama: Najbolji filmovi severa

Tradicionalna filmska manifestacija ''Nordijska panorama'' održaće se po 11. put u DKC-u a pored filmskog programa, posetioci će moći da uživaju iu pratećem programu ''Od literature do kuhinje'' putem kojeg će se bolje upoznati sa nordijskom regijom i njenim ljudima.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

15:15

Default images

''Nordijska panorama'' počinje svoj program 1. juna Delikatesnim ponedeljkom u KC Grad, gde će posetioci moći da probaju kuhinju evropskog severa, a hranu će pripremati kuvari norveškog i švedskog ambasadora.

U pratećem programu festivala organizovano je književno veče posvećeno poeziji finsko-švedske pesnikinje Sulvej fon Šulc a biće organizovana i edukativna radionica o tehnikama prevođenja i titlovanju filmova.

Ovogdišnji filmski program ''Nordijske panorame'', koji traje od 4. do 9. juna, nosi naziv ''Snovi o životu'' i donosi 26 filmova koji prikazuju, kako savremeni kinematografi dokumentarnih i kratkih filmova danas možda najdublje i najdalje uočavaju, ontološke porobleme savremenog sveta. Filmski program u Dvorani kulturnog centra otvara islandski film ''Ortaci'' o dvojici neženja Ugi i Kidi koji guraju sedamdesetu, a njihov rutinski malograđanski zajednički život prekida dolazak penzionerke Rose i tada njihovo prijateljstvo dolazi u iznenadnu opasnost.

Dominantne teme ovogodišnjeg filmskog programa su teme o stvarnom životu: devojčica koja traga za svojim indetitetom (Neprilagođeni), tinejdžerke koje tragaju za ljubavlju, prijateljstvom i identitetom (Zimsko jutro), priča o ocu i o tome kako se jede, spava i peru zubi (Nema vremena za prste), devojka od 19 godina koja ima ulogu majke rođenoj majci (Ako me sada ostaviš), o kraju dugog braka i o privremenom traganju za novim početkom (Jedan razvod), priča o četri generacije, svaka sa krizom u četiri različita dela Norveške (Da, mi volimo), prikaz kratkih epizoda o otuđenim ljudima u potrazi za identitetom, saosećanjem i kontaktom u raslojenom društvu.

Program zatvara dokumentarni finski film ''Bajker iz šume'', priča o moto-trkaču i zavisniku od velikih brzina. ''Namera selektovanih flmova nije bila da zabavi publiku, mada nemam ništa protiv toga, niti da morališe, već da vas izborom filmova podstakne na promišljanje sopstvene svakodnevice. Da ne 'sanjamo život' već da ga osmišljamo'', rekao je predsednik "Balkankult fondacije" Dimitrije Vujadinović na današnjoj konferenciji za novinare.

Karte za filmski program "Nordijske panorame" su od sutra u prodaji na blagajni DKC-a po ceni od 300 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: