Festival nitratnog filma počinje 6. juna

Tokom deset junskih dana (od 6. do 16), Jugolovenska kinoteka organizuje XVII Festival nitratnog (zapaljivog) filma.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

14:50

Default images

Selektor Festivala, Aleksandar Saša Erdeljanović pripremio je obiman program u saradnji i uz pomoć čak 28 evropskih i svetskih filmskih arhiva. Zbog izuzetno obimnog, ali i kvalietnog programa, filmovi će biti prikazivani u dvoranama Muzeja Juglosovenske Kinoteke i u novoj zgradi Kinoteke.

Iz bogatog programa Kinoteka je izdvojila upravo završenu, digitalno restaurisanu kopiju najznačajnijeg domaćeg filma izmedju dva svetska rata "Sa verom u Boga" (1932) Mihajla Al. Popovića, zatim dva retka i malo poznata nemačka igrana filma vezana za srpsku istoriju, "Mrtvačka večera na Begaljici ili Početak bune na dahije" (1923) Vilhelma Tilea i "Ljubimica guvernera" (1927) Fridriha Fehera.

Kao plod saradnje sa filmskim arhivima Velike Britanije i Holandije biće prikazani, do sad našoj publici nepoznati, filmovi snimani u našim krajevima.

U tri termina i u dve dvorane, posetioci će moći da pogledaju ostvarenja velikih rediteljskih imena: Orson Vels, Čarls Loton, Majkl Kertic, Ernst Lubič, Evgenij Bauer, Aleksandar Rou, Elio Petri, Hening Karlsen, Gustav Molander, Leon Poare, Gerhard Lampreht, Jerži Hofman, Martin Frič, Hinek Bočan, Alfred Mašin, Leitao de Baroš...Iza pozamašnog broja učesnika iz čak dvadeset dve države sveta krije se izuzetno bogat program filmova, možda i najambiciozniji u dosadašnjoj istoriji festivala.

Koncepcija ovogodišnjeg programa je unekoliko izmenjena od dosadašnjih, sa ciljem da se u bioskopski mrak privuku neki novi mladi ljubitelji pokretnih slika.

S obzirom da su i za nas filmovi snimljeni pre četiri ili pet decenija danas daleka prošlost, smatrali smo da festival mora da promeni opseg striktno zacrtanog nitratnog perioda (1895 - 1953) šireći ga sve do klasika iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Time ćemo verujemo privući i novi krug publike a dobiti festival arhivskog filma u pravom smislu te reči, navode iz Kinoteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: