Tim Rot zagovornik asistiranog samoubistva

Glumac Tim Rot, koji u filmu "Chronic" prikazanom na Kanskom festivalu igra medicinskog brata koji se stara o umirućim pacijentima, kaže da u potpunosti podržava asistirano samoubistvo i da je protivljenje nekih zemalja tome "ludost".

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2015.

13:20

Default images
Foto: Beta/AP

"Ja sam za to. Ludost je terati ljude da prolaze kroz tako nešto", rekao je Rot novinarima posle prikazivanja filma.

Meksički režiser Mikel Franko kaže da je bio iznenađen kada je otkrio da mnoge medicinske sestre pomažu ljudima da umru, ne obazirući se na zakon.

"Tim i ja smo pričali sa njima i ispostavilo se da one to rade češće nego što ljudi misle", rekao je Franko. "Slažem se da to treba da bude legalno i urađeno na pravi način, ali se svejedno dešava stalno".

Film je priča o medicinskom bratu (Rot) iz Los Anđelesa koji se brine o više hronično bolesnih pacijenata, pomaže njihovim porodicama i biva suočen sa moralnim problemom kada treba okončati život.

"Želeo sam da pružim objektivan portret tih komplikovanih životnih trenutaka", rekao je Franko koji je rad na projektu počeo kada je gledao baku koja se mesecima mučila pre nego što je preminula.

"Bio sam dirnut i intrigiran sestrom koja se brinula o njoj. Ne mislim da je ona anđeo", dodao je on.

Rot je predsedavao žirijem koji je Franku dao nagradu "Izvestan pogled" za njegov film "After Lucia" u Kanu 2012. i zajedno su od tada sarađivali na dva projekta.

"Video sam njegov film i uništio me je, pa sam mu zatražio da mi da posao - mislim, zar to ne biste uradili i vi?", rekao je Rot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: