Kanski festival posvećen ženama na filmu

Predstojeći 68. filmski festival u Kanu predstaviće svoj novi program posvećen ženi na filmu, u kojem će biti dodeljene dve nagrade.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

08:17

Default images
Beta / AP Photo/Thibault Camus

Nazvan "Women in Motion", program je pokrenut u saradnji sa francuskom kompanijom luksuzne robe "Kering". Od nastanka festivala, samo je jedna rediteljka uspela da osvoji Zlatnu palmu - Australijanka Džejn Kempion za film "Klavir" (1993).

Neretko optuživani za seksizam, organizatori festivala pokušaće da ublaže ovu polemiku novom, uporednom selekcijom koja ima za cilj da istakne i nagradi doprinos žena sedmoj umetnosti.

"Ovo je jedinstvena prilika da se podstakne razmišljanje o neophodnosti veće zastupljenosti žena i njihovog stvaralaštva u kinematografskoj industriji", izjavio je direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo, prenose francuski mediji.

Tokom trajanja festivala od 13. do 23. maja, u programu "Woman in Motion" biće održano nekoliko razgovora na temu mesta žene u kinematografiji, njene zastupljenosti u profesiji i na ekranu kao i ženskog pristupa naraciji i snimanju.

Od ove godine će, tim povodom, biti dodeljene i dve nagrade - jedna kojom će biti odato priznanje nekoj od istaknutih ličnosti filmske industrije koja je znatno doprinela promociji žena, dok će druga biti uručena nekoj mladoj rediteljki.

"Doprinos žena filmskoj industriji, bilo na ekranu ili iza kamere, neprocenjiv je i od suštinskog značaja. Mi se nadamo da ćemo ovim programom postići da njihov rad i zalaganje dobiju još veće priznanje", zaključio je Fremo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: