100 dana okupacije bioskopa Zvezda

Povodom 100 dana okupacije bioskopa Zvezda, umetnici i ljubitelji filma, odnosno organizatori oživljavanja ovog bioskopa, obratili su se javnosti, ali i ministru kulture, saopštenjem koje prenosimo u celosti.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

21:05

Default images
Foto: Beta/Emil Vas

Negde između premijere filma “Bićemo prvaci sveta” i otvaranja FESTA, Ministarstvu kulture je poslat zvaničan dopis u ime onih koji trenutno održavaju Novi Bioskop Zvezda. U dopisu je, između ostalog, navedeno šta se sve dešavalo u periodu od tri meseca okupacije bioskopa Zvezda. Pored svakodnevnih projekcija, sanitarnih intervencija, osposobljavanja vodovodnog sistema i sanacije krova, ovaj bioskop je ugostio Alena Badjuia, Marka Brecelja, Jozefa Van Wissema, a bio je čak i usputna stanica Aleksisu Ciprasu, sada aktuelnom premijeru Grčke.

U Novom Bioskopu Zvezda održano je i 5 koncerata, desetak tribina, jedna izložba i puno formalnih i neformalnih razgovora na temu daljeg funkcioisanja ovog prostora.

Kroz bioskop su prošli glumci, studenti, reditelji, pravnici, arhitetkte, radnici i građani. U pokušaju da se fenomen osvetli ili definiše, lepljene su nam različite političke i interesne etikete.

Danas, stotog dana okupacije, Zvezda i dalje opstaje. Manja ali jača, isključivija ali mudrija, sa mesečnim računima za struju od 80.000 dinara koji se plaćaju isključivo zajedničkim donacijama građana i onih koji su u bioskopu. Iako nedeklarisana i bez ikakve lobističke ili političke zaleđine ova grupa je pretrpela dva ozbiljna napada od strane desničarskih organizacija i sama sanirala posledice. Nasledili smo obaveze i dugove koje nije preuzimao ni zakoniti vlasnik.

Platili smo račune i preduzeli korake kojima želimo da sprečimo da ovaj prostor nastavi da propada. Nakon sto dana praćenja procesa i interakcije ovog fenomena sa društvom, imamo jasnije definisan cilj. Novi Bioskop Zvezda bi trebalo da bude objekat koji će zadržati svoju izvornu namenu ali i vremenom prerasti u svojevrsni Kulturni Centar sačinjen od kino kluba, alternativne pozorišne scene, izložbenog prostora, koncertnog prostora. Ukratko, Novi Bioskop Zvezda bi trebalo da postane kreativni poligon koji će imati moć i delotvornost da vremenom revitalizuje i unapredi srpsku kinematogra4iju ali i poimanje kulturnog delovanja u širem smislu.

Jasno definisan cilj, vodi i do jasnog problema vezano za pitanje regulisanja vlasništva. Ovim putem, pred javnost, nakon 100 dana okupacije, izlazimo sa mogućim rešenjem i obaveštavamo vas o preduzetim koracima.

S obzirom na činjenicu da je zgrada bioskopa Zvezda kulturno dobro koje je privatizovano 2007. godine i od tada je napušteno, što je dovelo do oštećenja, stoga postoji mogućnost da bude uništeno. Članom 33. Zakona o kulturnim dobrima propisano je da ukoliko sopstvenik ne izvršava mere zaštte ili ih ne izvršava sa pažnjom dobrog domaćina, odnosno kad privremeno ili trajno napusti kulturno dobro tako da postoji mogućnost da ono bude uništeno ili oštećeno, Ministarstvo nadležno za poslove kulture može odrediti da se kulturno dobro preda fizičkom ili pravnom licu kao staraocu za sprovođenje mera zaštite kulturnog dobra.

Obaveštavamo Ministra kulture Ivana Tasovca da, ukoliko nije imao tu informaciju, on kao resorni ministar ima ovlašćenje da oduzme kulturno dobro njenom nesavesnom vlasniku i dodeli ga privremenom staratelju, tj incijativi građana koja je sposobna da se bavi održavanjem kulturnog dobra. Podsećamo na činjenicu da je rešavanje ovog pitanja i u interesu 300 oštećenih radnika nekadašenjeg preduzeća Beograd Film. Tokom 60 dana koliki je rok za odgovor , aktuelni Ministar će dobiti priliku da pokaze stav aktuelne vlasti i time stavi do znanja da li je voljan da ispravi greške svojih nesavesnih prethodnika. Mi ne upiremo prstom na osobu, već pozivamo na odgovornost koju njegova funkcija nosi.

Opstanak ovog prostora važan je na etičkom, političkom i kulturološkom nivou, i nakon jasno iznesenog plana šta Novi Bioskop Zvezda može da postane, ponavljamo da nećemo odustati. Ostaje pitanje da li će u opstanku ovog prostora učestvovati nadležne institucije ili ne, no, nezavisno od odgovora, borba se nastavja.

Koristimo priliku da podsetimo sve one koji žele da pomognu nezavisnom funkcionisanju ovog bioskopa, da se priključe akciji i da doniraju sredstva putem interent platforme IndieGoGoi podrže kampanju koja je aktuelna još 30 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: