Festival dokumentarnog filma ulazi u završnicu

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras će u velikoj sali Doma sindikata biti završen 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF).

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.03.2015.

14:26

Default images

Od 23. marta prikazano je 96 filmova u takmičarskom i više desetina u pratećem programu, koje su odabrali novi umetnički direktor Mladen Matičević i članovi Odbora festivala - Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov.

Predsednik Odbora BFDKF-a je zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović. Novi koncept se oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog. To je privuklo pažnju publike, koja je pratila festival u znatno većem broju nego nekoliko prethodnih godina.

Festival je imao tri takmičarske selekcije: Dvorište (Domaća selekcija), Vidici (Regionalna selekcija) i Reflektor (Međunarodna selekcija). Domaći i autori iz regiona takmičili su se u kategorijama: dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni i kratkometražni dokumentarac, zatim kratki igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film.

U okviru selekcija Dvorište i Vidici dodeljuju se i strukovne nagrade: za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju. Takmičarsku selekciju Reflektor činili su najbolji debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz čitavog sveta proizvedeni u poslednjih godinu dana.

Odluke o nagradama doneće tri žirija - za domaći program Milan Vlajčić, Nevena Matović i Goran Radovanović, za regionalni Dubravka Lakić, Snežana Ivanović i Mladen Đorđević, a za međunarodni Andrea Rajter, Goran Terzić i Vladan Petković. Na festivalu su održani i prateći programi Ciklus Animacija, CinemaPur, MarginaDox, "Duh grada" - program najboljih filmova koji govore o urbanom duhu Beograda nastalih u poslednjih deset godina i Panorama, selekcija filmova koji nisu ušli u takmičarski program ali su zavredeli da budu prikazani.

Pored četiri sale Doma sindikata, projekcije su održavane u bioskopu Fontana i Domu kulture Studentski grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: