Hrvati snimaju rimejk filma "Valter brani Sarajevo"

Realizacija rimejka filma "Valter brani Sarajevo" počeće ove godine, nakon što se krajem maja održi audicija za glumce i izabere novi Valter umesto Velimira Bate Živojinovića, otkrio je Vinko Grubišić, predsednik Uprave Jadran filma, nosioca tog projekta u kom učestvuju partneri iz Kine, ali i iz zemalja bivše Jugoslavije, Australije i Nemačke.

Kultura

Izvor: index.hr

Utorak, 24.03.2015.

16:52

Default images

Film će se snimati u dve verzije i iz toga će biti izvedena i televizijska serija, izjavio je Grubišić za Hinu, podsećajući da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspeh u Narodnoj Republici Kini.

Nakon godina priprema rimejk "Valtera" ušao je u završnu fazu i to nakon više godina pregovora sa stranim partnerima.

"Jadran film je inicijator celog projekta od 2006. odnosno 2007. kada je bio predstavljen na Sarajevo film festivalu. Nakon toga smo dobili odobrenje Vlade Federacije BiH i tadašnjeg ministra kulture Gavrila Grahovca. Nakon odobrenja i potpisanih sporazuma, krenuli smo u potragu za koproducentima i partnerima u NR Kini i celom svetu. Taj proces je u prvoj fazi trajao četiri godine i privodimo ga kraju", ističe Grubišić.

Snimanje u Sarajevu i zagrebačkim studijima “Jadran filma”

Prema njegovim rečima, rimejk će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i u zagrebačkim studijima Jadran filma.

"U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu reč, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekat zainteresovali važne i velike strane partnere", rekao je Grubišić. Dodao je da se trenutno usklađuju kreativna izvođenja i finansijska ulaganja u obe planirane verzije.

"Problemom adaptacije 'Valtera' za novo doba sistemski smo se bavili godinama i to smo radili s više stranih partnera. Taj proces je u kreativnom smislu bio izazovan i težak. Verno će slediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledaoca i u nekom smislu će imati veze i s poslednjim ratom - nadam se i poslednjem na ovim prostorima", ističe Grubišić.

Audicija će, kaže, biti otvorena za sve glumce s područja bivše Jugoslavije. U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nosioca naslovne uloge Batu Živojinovića, ali svi koji su se pojavljivali u originalu na neki će način biti prisutni u rimejku. U ranijim izjavama Grubišić je isticao i da su motivi za snimanje novog "Valtera" svojevrsni povratak na "sistem vrednosti koji se nama sviđa".

"Većina Kineza Valtera izjednačavaju s Titom"

"Lično mi se sviđaju filmovi u kojima postoji mitska borba dobra protiv zla. I mislio sam pre svega na to, ali mislio sam i na ono što je kod nas bilo definisano u naslovu jedne knjige - mali narodi moraju biti oprezni s velikim idejama. U svakom vremenu i u svakoj pojavi svaki čovek treba da odvoji dobro od zla i što je u originalu filma 'Valter brani Sarajevo' jasno naznačeno. Zato je to veliki film i nije slučajno da je upravo u Kini bio najgledaniji film svih vremena", ističe Grubišić dodajući i to da je većini Kineza Valter, na neki način, izjednačen s Titom.

Upitan za percepciju takvog povezivanja u hrvatskoj javnosti, Grubišić poručuje da se o tome raspravlja, kako tvrdi, sa zadrtih i potpuno pogrešnih ideoloških platformi.

"Mislim da nitko kod nas ne može menjati istoriju, niti birati u kojoj vojsci su nam bili dedovi. Možemo samo na pametan način definisati šta je budućnost i izvući samo ono dobro što je bilo u prošlosti. Borba protiv onoga koji je ubijao civile i pokušavao iskoreniti cele narode u logorima bila je, naravno, borba dobra protiv zla", zaključuje Grubišić poručujući da je taj projekat jedan od ključnih koji redefinišu mesto i ulogu Jadran filma.

Osim toga, najavio je i dalji rad na realizaciji ranije najavljenog projekta "Comrade Tito Superstar", za kojeg tvrdi da će biti film "u kojem će biti ubijeno više zlikovaca nego u filmovima Kventina Tarantina", "Povratak Vinetua" kao zombi horor, ali i ekranizaciju "Gričke veštice".

Originalni film "Valter brani Sarajevo" je romansirana priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru i bio je među najgledanijim filmovima svih vremena u Kini. Prema nekim procenama, film je pogledalo gotovo milijardu ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: