Premijera novog filma Janka Baljka

Dokumentarno-igrani film Janka Baljka "Gram, kilogram, tona" - o mehanizmima organizovanog regrutovanja maloletnika u trgovinu drogama u Srbiji, biće premijerno prikazan večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2015.

09:16

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Film je realizovan u okviru projekta Evropske unije "Jačanje medijske slobode u Srbiji", uz podršku Ministarstva kulture, Ministarstva pravde i Ministarstva za omladinu i sport.

Nastao je u produkciji Monte Royal Pictures, traje 63 minuta i rađen je u HD formatu. Scenario i režiju potpisuje Baljak, producent i koautor je Bojana Maljević, a izvršni producent Bojan Maljević.

Direktor fotografije je Tatjana Krstevski, montažer Aleksandra Milovanović, dizajner zvuka Igor Perović, snimatelj tona Milan Stojanović.

Uz 12 štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu i Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, u filmu glavnu ulogu ima naturščik Višeslav Ajdanić, kao svedok.

Mladi sagovornici govore o svojim sudbinama i donose priču o ulasku u taj začarani krug iz koga se teško nalazi izlaz. Mozaik upotpunjuju intervjui sa ekspertima, igrane rekonstrukcije i dokumentarno-arhivski zapisi.

U filmu govore Stevan Dojčinović - novinar i urednik, Goran Petrović - načelnik Resora državne bezbednosti u vreme vlade Zorana DJindjića, Ružica Veselinović - predsednica Udruženja gradjana za borbu protiv narkomanije - Novi Sad, Zoran Branković - osudjenik, Lambe DJorejlijevski - šef Odseka za prevenciju narkomanije MUP, dr Dragan Milivojević - psihijatar i psihoterapeut, Mile Novaković - penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije...

Baljak je izjavio da su saznanja do kojih je ekipa došla tokom istraživanja za film - više nego šokantna.

"Mene je, kao roditelja tri ćerke u kritičnim godinama, dodatno porazilo saznanje o tome koliko se starosna granica za prosečnog konzumenta droge spustila - na svega 14 godina. Ali informacija koja me je "zakucala za stolicu" je da najmlađi registrovani korisnik heroina u Lazarevcu ima 12 godina", rekao je on.

Ovaj film je ujedno i bolna priča o raspadu jedne države, slomu srednje klase, moralnih vrednosti i onome što je gradjane Srbije zadesilo u teškoj tranziciji koja traje i dalje, navodi se u najavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: