Dragojević: Na Festu nema spavanja

Član žirija glavnog takmičarskog programa Festa reditelj Srđan Dragojević izjavio je da će njegov glavni kriterijum u ocenjivanju filmova biti da ne zaspi na projekciji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.03.2015.

15:52

Default images
Foto: Tanjug / Danilo Peternek

"Mada nema ništa lepše od zdravog sna u bioskopu, ovde toga nema. Zadovoljan sam izborom selektora, ima vrlo pristojnih filmova i nisam nijednom zaspao", rekao je Dragojević na konferenciji za novinare članova žirija glavnog takmičarskog programa Festa.

On je rekao da je neke filmove već video na drugim festivalima, ali da ima i nekih ostvarenja koja predstavljaju iznenađenje, jer do sada nije za njih čuo. "Nije neka mudrost selektovati popularne i već nagrađivane filmove, ali je prava stvar otkriti neki biser koji na drugim festivalima nije bio primećen", rekao je Dragojević i pohvalio izbor selektora ovogodišnjeg Festa.

On je kao primer naveo ruski film "Budala" reditelja Jurija Bikova, jer ima snažnu i univerzalnu priču, za razliku od "Levijatana" koji je po njegovom mišljenju "izvikan".

"Važno mi je da film bude politički angažovan, prezirem sitno buržoaske filmčiće koji se bave trivijalnostima", rekao je Dragojević.

Član žirija kineski reditelj Liu Đe rekao je da je glavni program Festa pun različitih filmova i da je to dobro, jer je uspeo da razbije jedinstveni šablon po kome uglavnom radi današnja filmska industrija.

"Odgledali smo 11 filmova do sada, svaki ima drugačiju priču", rekao je Đe i izrazio žaljenje što selektori Festa nisu uvrstili u program i neki kineski film. Predsednica žirija Neda Arnerić rekla je da su u glavnom takmičarskom programu prikazana i tri filma na ivici bajke, i da ta bajkovitost na nju ima veći uticaj nego politička angažovanost.

"Gledali smo film 'Beli bog' u kome su glavni likovi dete i pas. Da ima nagrade koja se dodeljuje psima, ja bih je dodelila tom psu, za fenomenalnu transformaciju u izgradnji svog lika", rekla je Arnerić.

Članica žirija kanadska glumica Debora Kara Unger rekla je da je film jedan od tri međunarodna jezika, pored matematike i muzike, ali da je za žiri, kao i za publiku potpuno subjektivno iskustvo. "Pokušaćemo zajedno da ocenimo koliko su reditelji bili uspešni da tehnički prikažu svoju priču i da svoju viziju i emociju pretoče u film", rekla je Unger. U glavnom takmičarskom programu Festa biće prikazano 15 filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: